Roušky na hromadných akcích jsou zpět, zvažuje se MHD. Vojtěch oznámil nová opatření

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci | foto: iDNES.cz

Počet nakažených koronavirem roste a vláda začala jednat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch původně tvrdil, že si čas na rozmyšlenou o návratu některých opatření vezme do pátku, ve stejném duchu hovořil i premiér Babiš. Nakonec ale Ministerstvo zdravotnictví svolalo mimořádnou tiskovou konferenci už dnes a Vojtěch na ní oznámil, že vláda od soboty omezí hromadné akce.

Premiér Andrej Babiš se v průběhu dne nechal slyšet, že je třeba, aby vláda jednala v otázce koronaviru rychle. Ve středu totiž přibylo dalších 247 případů nákazy, což je rekord od konce června.

Že se o přijetí některých opatření jedná, prozradil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už včera. Dodal však, že by neměla být nijak drastická, a vyloučil třeba zavírání ekonomického sektoru.

„Musíme reagovat na ten vývoj a apelovat na to, aby lidé byli odpovědní. Pan ministr původně chtěl, aby opatření platila až od pondělí, ale myslím, že je potřeba rychle sdělit veřejnosti, co chceme zrealizovat. Jasně jsem mu řekl, že nemůžeme čekat do pondělí a musí to zveřejnit dnes. Je v zájmu lidí, abychom se nedostali z jednoho extrému do druhého. Byli jsme velice disciplinovaní, možná nejvíce na světě, dokonce všichni šili roušky a fungovalo to perfektně, a teď máme pocit, že se nám nemůže nic stát,“ řekl serveru iDNES.cz Babiš.

Vojtěch pak vystoupil na tiskové konferenci, aby oznámil, že novým opatřením budou podléhat hromadné akce.

„Vnímáme, že existuje riziko komunitního šíření. Musíme proto zavést nějaká preventivní opatření. Rozhodl jsem se, že s účinností od soboty dojde k zavedení plošné povinnosti ochrany nosu a úst ve vnitřních prostorách,“ řekl Vojtěch.

Týkat se toto opatření bude akcí s účastí 100 osob a více. Zároveň od pondělí se sníží kapacita hromadně konaných akcí ve vnitřních prostorách z 1000 na 500 účastníků.

Opatření se týká pouze organizovaných kulturních a sportovních akcí, nikoliv restauračních zařízení a barů.

Vojtěch také zdůraznil, že čísla nejsou alarmující a situace je pod kontrolou. Vláda jedná proto, aby předešla jejímu zhoršení.

„Existuje riziko komunitního šíření. Nebudeme zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky,“ řekl Vojtěch.

Babiš v průběhu dne ještě oznámil, že by se roušky ve vybraných městech mohly znovu vrátit i do MHD.

„Zvažuje se také, jestli se v Praze a Ostravě obnoví povinnost nosit roušky v hromadné dopravě,“ řekl. To ale Vojtěch na konferenci nepotvrdil.

Andrej Babiš

Ministr zahraničí Tomáš Petříček dnes uvedl, že Lotyšsko uvažuje o zařazení České republiky zpět na seznam méně bezpečných zemí. Podobné úvahy podle něj nejspíše probíhají i v Estonsku.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 17:17 pátek 20. listopadu 2020. Anketa je uzavřena.

  • 217
  • 51
  • 34
  • 33
  • 32
  • 27