Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nejvtipnější jednání magistrátu: Okřikování jako ve školce, smích, hloučky a tisk, který nikdo neviděl

    Poslední dvě pražská zastupitelstva probíhala v takzvaném upraveném režimu. | foto: Autor: Facebook/ Zdeněk Hřib primátor

    Zasedání pražského zastupitelstva je tradičně velká událost, a to nejen proto, že se na něm často rozhoduje o milionových a miliardových zakázkách. Zároveň je to příležitost pro občany kontrolovat práci svých volených zástupců. A čtvrteční zastupitelstvo začalo zvesela. Kvůli koronaviru jednali politici v upraveném režimu, což například vzalo možnost veřejnosti interpelovat zastupitele a pokládat jim tak nepříjemné otázky. Zastupitelé navíc mohli dorazit ve velmi zredukovaném počtu. Poloprázdná velká zasedací síň Nové radnice měla umožnit to, aby politici udržovali povinné rozestupy. Jenže zatímco Pražany za jejich prohřešky v parcích peskují, na zastupitelstvu se politici proměnili v neposlušné děti.

    Pražský magistrát vyzval občany, aby na čtvrteční zastupitelstvo nechodili a raději ho sledovali online. Jenže pokud si někdo přenos, který začal kolem půl osmé ráno, skutečně pustil, zřejmě dlouho netušil, zda náhodou omylem nesleduje pořad České televize UčíTelka.

    Bezpečné rozestupy mezi politiky? Na to rovnou zapomeňte, na Nové radnici byly oblíbené hloučky, které se hlasitého povídání nevzdaly ani ve chvíli, kdy primátor Zdeněk Hřib (Piráti) zahájil zastupitelstvo.

    Na úvod se snad mohl někdo nad neukázněností zastupitelů i pobavit a také samotný primátor ještě nebral situaci příliš vážně.

    Rozpusťte se a přestaňte se smát!

    „Dost! Rozpustit hloučky a přestat se spolu bavit,“ vzkázal Hřib politikům po několika minutách, během nichž jeho slova zanikala v hluku. Zastupitelé si nejspíše užívali, že opustili domácí karanténu a po čase zase viděli své kamarády z magistrátních lavic.

    Jenže primátorova autorita příliš nezafungovala, a tak muselo okřikování volených zástupců pokračovat i nadále.

    Zasedání pražského zastupitelstva se místy měnilo ve frašku.

    „Připomínám zastupitelům, aby dodržovali zásady osobní hygieny,“ řekl primátor a z lavic se ozval hlasitý smích, který připomínal třídu plnou neposlušných školáků.

    „Ještě jednou a úplně naposledy říkám, že tady bude ticho!“ dožadoval se už zjevně zoufalý Hřib, jehož zachránila až otázka zastupitele Patrika Nachera (ANO), který frašku posunul na novou úroveň.

    „Chci se jen zeptat, jak to tedy bude dneska vlastně vypadat? Je to tady polouzavřené a nechceme tady trávit moc dlouhou dobu, tak jestli to proškrtat, nebo jedeme klasické zastupitelstvo?“ vyptával se Nacher, který nakonec dosáhl toho, že si politici vzali desetiminutovou přestávku.

    Obavy o zdraví by snad mohly být pochopitelné, kdyby však vedení města dodržovalo základní bezpečnostní pokyny, jež navíc vyžaduje od veřejnosti, která se mohla omezeným způsobem jednání zúčastnit.

    Takže zatímco městští strážníci běhají po městě a řeší tisíce případů porušení příkazů, pražští zastupitelé si vše řeší po svém a upravený režim pociťují jen jako příležitost zkrátit si jednání na minimum.

    Velká zasedací síň Nové radnice navíc asi způsobila jiné vnímání času, a tak se desetiminutová přestávka na krátkou poradu proměnila v podstatně delší pauzu.

    Vedete to standardně, i když blbě

    „Pane primátore, chci vás poprosit, abyste zastupitelstvo vedl standardně, i když tedy blbě, ale aspoň tak jako vždy. Nedá se nic dělat, primátor jste vy,“ pustila se tvrdě do Hřiba Alexandra Udženija (ODS), která si s primátorem vyřizovala účty ještě několikrát. Později se Hřiba dotazovala na bod programu číslo 71, který chtěla předřadit, ptala se proto primátora, zda to udělá.

    Zdeněk Hřib byl ovšem zabrán do aktivit ve svém mobilu.

    „Tak já to tedy pro vás zopakuji ještě jednou, hlavně že nás tady okřikujete, ale sám si děláte, co chcete,“ dodala naštvaně Udženija.

    volby 2018

    Bizarní zastupitelstvo pokračovalo a ukázalo se, že jedním z bodů programu, o němž se mělo hlasovat, byl záhadný tisk, který nikdo neviděl.

    Radní Milena Johnová (Praha sobě) sice na začátku zasedání uvedla, že je ochotná debatovat o tom, zda tisk projednávat, či nikoliv, když už se musí fungovat v omezeném režimu. Na otázku, o čem se bude hlasovat, kdyby se nic z programu nestahovalo, odpověděla zajímavě.

    „Bylo to tam kvůli covidu-19 a na včerejším jednání jsme se domluvili jinak, tím pádem nebylo potřeba ten tisk nijak dotahovat. A já ho stáhnu zkrátka. Našli jsme jiné řešení,“ uvedla Johnová s tím, že dokument zastupitelé nemají, protože není dokončený a už se ani dokončovat nebude. I když ještě půl hodiny předtím byla ochotna o něm hlasovat, zkrátka Kocourkov.

    Zastupitelé i přes podivný začátek jednání rozhodli, že se důležitým bodům programu věnovat budou.

    „Jsem rád, že i přes drobné zaškobrtnutí na začátku jsme schopni se domluvit a jednat spolu,“ shrnul na závěr Jiří Pospíšil (TOP 09).

    Čtvrteční jednání je velmi důležité i proto, že jedním z hlavních bodů programů je hledání pomoci lidem postiženým současnou epidemií. Opoziční ODS už navrhla například zřízení fondu pro nastartování ekonomiky Prahy v krizi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 14. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      72
    • Haha
      52
    • Tvl
      32
    • Cože
      28
    • Sladký
      27
    • Super
      26