Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co s bezdomovci během epidemie? Praha jim rozdává roušky a bydlet budou v nevěstinci

    Praha v těchto dnech víc než kdy jindy řeší, co udělat s bezdomovci. | foto: Autor: Koláž Expres

    Podle nařízení vlády mají Češi v čase karantény chodit jen do práce a domů. Pro bezdomovce je to ovšem zapeklitá situace, protože běžně nedělají ani jedno. Zároveň většina z nich ignoruje nařízení, že je možné se na veřejnosti pohybovat pouze s rouškou nebo jinou ochranou obličeje. V Praze, podobně jako na dalších místech v České republice, už lidem bez domova začali roušky rozdávat městští strážníci, ale efekt je často nulový a roušky po chvíli leží pohozené ve křoví. Magistrát hlavního města však myslel i ubytování bezdomovců v časech zdravotní krize a chystá pro ně hodně netradiční „pokojíčky“.

    Strážníci v Praze 5 s sebou už několik dní vozí zásobu roušek, jež postupně rozdávají lidem, kteří nemají vlastní, a to z různých důvodů. Dostalo se jak na seniory, tak na cizince. Doma vyrobené roušky dostali i bezdomovci, kteří si od strážníků vyslechli informace o tom, jak je používat, proč jsou důležité a jak by se nyní měli lidé na veřejnosti chovat.

    Ne vždy ovšem padla jejich slova na úrodnou půdu. Jen v okolí Motolského potoka bylo možné na zemi najít několik zničených roušek a skupinky bezdomovců na ulici Kudrnova měly o bezpečnostních opatřeních jasno.

    „Já to beru takhle. Asi určitě to nemám a taky to nechytnu, takže je to nesmysl. Nevadí mi, že to teď všichni nosí, ale nechápu, proč to potřebuju já,“ řekl jeden z mužů, který nedaleko místních potravin popíjel s kamarádem pivo. Oba sice roušku neměli, ale aspoň neporušovali nařízení o tom, že je možné se na veřejnosti pohybovat maximálně ve dvou.

    Chování bezdomovců v těchto dnech rozčiluje hodně lidí, kteří je do té doby jen tiše přehlíželi.

    Strážníci v Praze rozdávají bezdomovcům roušky, leckdy úplně zbytečně.

    „To víte, že to člověku vadí. Všichni se teď omezujeme, ale jich se to netýká? Není to podle mě spravedlivé, navíc když jim ty roušky už jednou někdo rozdal,“ rozčilovala se Jana Kučerová, která v okolí Motola bydlí.

    Celou situací ohledně osudu bezdomovců během epidemie teď řeší i pražský magistrát v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Ten chce krizi využít k urychlení vyklizení pražského nevěstince Showpark a zabít tak dvě mouchy jednou ranou.

    Pokoje po prostitutkách

    Dosavadní nájemci prostor v rámci Pražské tržnice se k odchodu nemají už několik měsíců. Hřib se tak rozhodl, že je vyžene právě bezdomovci.

    „Je zapotřebí zabezpečit nouzové ubytování i pro osoby bez domova, kterým byla nařízena karanténa. Aby mohl být naplněn smysl a účel nařízené karantény, musí mít tyto osoby místo, kde se budou po dobu nařízené karantény zdržovat. Nemají-li ho samy k dispozici, je ve veřejném zájmu, aby jim bylo poskytnuto,“ začíná svůj veřejný dopis  jednateli Showparku primátor.

    Ten dále přiznává, že Praha nemá pro zmíněné účely žádné vhodné prostory s vyhovující kapacitou. Jednou z možností jsou pak prostory, které doposud patřily především sličným dámám, jež vedení Showparku rádo označovalo za „umělkyně“, kdežto Pražané často volili trochu jiné označení.

    „Hlavní město Praha vás proto vyzývá, abyste vámi užívané shora uvedené prostory bezodkladně poskytli hlavnímu městu Praze pro shora uvedený účel. (...) Jelikož věc nesnese odkladu a je třeba jednat urychleně, žádám vás o uvolnění prostor ve lhůtě 72 hodin od dodání tohoto dopisu,“ píše Hřib a dává tak některým bezdomovcům naději, že od pondělí se přestěhují do uvolněných pokojů bývalých pánských společnic.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 11:04 neděle 26. července 2020. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      24
    • Super
      23
    • Cože
      22
    • Trapas
      22
    • Sladký
      19
    • Tvl
      19