Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Spolek Kaputin, postrach oslav: Šéfuje jim Hilšerův kámoš, vyhazují květiny a dělají galerii hanby

    Václav Klaus mladší přišel v neděli na Národní třídu se svou teprve šestiletou dcerou Eliškou uctít svátek revoluce. Jakmile dorazil k památníku, vyslechl si několik nehezkých výrazů od davu křiklounů. Někteří mu nadávali do „Putinových dě*ek“. Zatím není zřejmé, kdo konkrétně za tímto nepříliš pochopitelným protestem stojí. Všechny indicie ale nasvědčují, že šlo o další prazvláštní dílo z továrny kontroverzního hnutí Kaputin. Pojďme si připomenout, co tato skupina vedená bezmezným uctívačem Evropské unie předvedla v minulých letech.

    Jak již bylo zmíněno, není zatím stoprocentně jisté, kdo přesně za vypískáním a pozurážením Václava Klause mladšího stojí. 

    Soudě podle toho, že proevropské a protiruské hnutí Kaputin na svém Facebooku slovní útok na Václava Klause oslavuje a neustále sdílí videa z této „akce“, lze usuzovat, že za tím stojí právě tato skupina.

    Hnutí Kaputin funguje už několik let. Za hlavního nepřítele označují aktivisté z této skupiny ruského prezidenta Vladimira Putina. Spadeno mají ale také na české politiky, kteří k Rusku inklinují.

    Ve vedení spolku je rodák z Nizozemska Otakar van Gemund, který do České republiky emigroval ještě před sametovou revolucí.

    Lídrem spolku Kaputin je jistý Otakar van Gemund.

    Palachův dlužník a Hilšerův kámoš, co se rád svléká

    Jeho tvář spatříte snad na každé menší či větší demonstraci, pod kterou je spolek Kaputin podepsaný. Evidentně je časově velmi flexibilní a baví ho být středem pozornosti.

    Otakar van Gemund se cítí být Palachovým dlužníkem.

    Před lety na sebe upoutal pozornost tím, že se s lékařem Markem Hilšerem, který v roce 2018 neúspěšně kandidoval na prezidenta, během zasedání vlády svlékli do půl těla. 

    Na svém těle měl nápis „Braňme svobodu, ne paštiky“. Jednalo se o protest proti proruské politice české vlády. Společně s Hilšerem ještě roztáhli vlajku Evropské unie.

    Marek Hilšer a Otakar van Gemund během legendárního protestu

    Kytky od Babiše a Zemana v koši

    Zatímco ostatní lidé považují 17. listopad za speciální den, během něhož si v poklidu vzpomenou na události z roku 1989, zapálí svíčku u památníku a uvědomí si, co pro ně výročí znamená, Gemund a jeho kumpáni tento den využívají zejména k urážení těch, kteří mají jiné názory, a také k ničení předmětů.

    Loni Gemund ještě s demonstrantkou z hnutí Rebelové vyhodil květiny od politiků, kteří podle něj nemají právo položit cokoliv u památníku 17. listopadu na Národní třídě.

    V koši tak skončily kytice od prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše či předsedy SPD Tomia Okamury.

    „Jsme tady za skupiny Kaputin a Rebelové, které tady bojují za demokracii, a myslíme si, že je neslučitelné, aby tady lidé jako Andrej Babiš nebo Tomio Okamura položili věnce u památníku 17. listopadu, protože tohle má být symbolem naší demokracie a tito pánové se podle pravidel demokracie nechovají. My tedy jejich věnce symbolicky odstraníme,“ vysvětlil svůj čin Gemund na krátké nahrávce, která končí vyhozením květin do koše.

    Otakar s naprosto klidným výrazem v tváři vhazuje kytice do koše.

    Loni v březnu Otakar van Gemund zaujal během inaugurace prezidenta Miloše Zemana v areálu Pražského hradu. 

    Během přecházení hlavy státu z Vladislavského sálu do svatovítské katedrály se Gemund svlékl do půl těla. Na sobě měl fixou napsané nápisy jako „Nevyhrál navěky“ či „Lžinenávistník“.

    Netrvalo dlouho a Gemund byl dvěma muži stažen k zemi a následně vyveden z davu.

    „Vadí nám, že (Zeman) rozeštvává český národ, že podporuje cizí mocnosti, jako je Rusko a Čína, že šíří jejich propagandu a dezinformace, že šíří lži, nenávist a extremismus. To jsou všechno věci, proti kterým Ústava varuje, a my si myslíme, že (Zeman) na to nemá mandát. Přestože ho zvolilo 51,4 procenta obyvatelstva, ještě to neznamená, že má právo takové věci dělat,“ pravil tehdy Gemund pro Český rozhlas.

    Otakar van Gemund vede další aktivisty.

    Urážky lidí, co jdou na koncert

    Zpět ale k hnutí Kaputin, kterému Gemund šéfuje.

    Aktivisté se v poslední letech proslavili také svými protesty proti koncertům ruského armádního sboru Alexandrovci. Není tomu dlouho, co Kaputin žádal české ministerstvo zahraničí, aby členům sboru odebrali víza. To se jim ale nepovedlo, tak se zařídili jinak.

    V době, kdy měli Alexandrovci na Výstavišti Praha koncert, utvořil Kaputin pro návštěvníky tzv. „uličku hanby“.

    Problém byl ale v tom, že na pražském Výstavišti souběžně probíhalo několik akcí, nicméně lidé ze spolku vbíhali procházejícím pod nohy a řvali na ně nadávky a fotili si všechny procházející do „fotobanky rusofilů a kolaborantů“, jak to sami nazvali, kterou okamžitě vystavovali na Facebooku.

    Redaktoři Expresu demonstranty upozornili na to, že v areálu probíhají i jiné akce, a dotazovali se aktivistů, jak vědí, kdo jde na jaký koncert. Kaputin to samozřejmě nevěděl a neměl na to odpověď.

    Toto je ulička hanby pro návštěvníky koncertu Alexandrovců. Návštěvníkům muzikálu a procházejícím se omlouváme,“ změnili po našem upozornění aktivisté rétoriku, nicméně procházející lidi si do fotobanky rusofilů a kolaborantů fotili dále.

    Kromě „uličky hanby“ se pochlubili také speciálním vozem, který připomínal list ohlodaný housenkami. 

    Aktivisté ho nazvali „Kaputin car“. Vozidlo bylo plné jmen světových politiků, které hnutí považuje za škůdce demokracie.

    List ohlodaný housenkami má ukazovat, že je demokracie v ohrožení.

    Na závěr se sluší dodat, že spolek Kaputin protestuje i tehdy, kdy by to nejspíše žádné jiné aktivistické hnutí ani nenapadlo. 

    Jako příklad můžeme uvést 30. duben, kdy ostatní lidé pálí čarodějnice, baví se s kamarády a politické problémy je nechávají naprosto klidnými.

    Kaputin místo toho pálí čarodějnice s podobiznami některých politiků a snímky „upáleného Zemana“ či „upáleného Babiše“ se chlubí na sociálních sítích.

    Někdo pálí čarodějnice, aktivisté ze spolku Kaputin pálí politiky.

    Členové skupiny Kaputin sami sebe berou za vzory demokracie a slovo „demokraté“ mají dokonce ve svém oficiálním názvu.

    V posledních měsících se ale přímo v jejich křídle podezřele často objevují nesouhlasné názory členů spolku, kteří mají často pocit, že takhle by se demokratické hnutí chovat nemělo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 úterý 17. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      180
    • Super
      61
    • Tvl
      49
    • Haha
      40
    • Sladký
      40
    • Cože
      33
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...