VIDEO: Padl výstřel, z úst se jí řinula krev. V Kapitolu zemřela veteránka Air Force

Řádění podporovatelů dosluhujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa v Kapitolu si vyžádalo životy čtyř lidí. Jedním z nich je i pětatřicetiletá Ashli Babbittová, která byla postřelena poté, co se do budovy snažila vniknout prosklenými dveřmi. Jak se ukázalo, jde o veteránku amerického letectva, která se netajila až fanatickou náklonností k Trumpovi.

Babbittová byla vážně postřelena nedlouho poté, co na Kapitol společně s dalšími demonstranty zaútočila. Nejprve se psalo o tom, že byla zasažena do hrudníku, ve skutečnosti to byl krk.

Chaos, který po střelbě nastal, zachytil jiný útočník ve videu. 

„Kam ji zasáhli? Potřebuje pomoc, musíme sem dostat zdravotníky,“ křičí na záznamu muž. První pomoc dávali ženě i příslušníci policie.

Zanedlouho na místo dorazili záchranáři a Ashli Babbittovou vzali na nosítka. Když ji odnášeli, bylo vidět, jak se vážně zraněné ženě z úst valí krev. Byla převezena do nedaleké nemocnice, kde ale posléze zraněním podlehla.

Ashli Babbittová byla velkou podporovatelkou Donalda Trumpa.

Podle prvotních zpráv zazněl výstřel z pistole některého z policistů. Kdo přesně ale Babbittovou zasáhl a za jakých okolností, je teprve předmětem vyšetřování.

Televizní stanici KUSI-TV poskytl rozhovor manžel postřelené ženy. Řekl, že Ashli sloužila čtrnáct let u amerického letectva a čtyřikrát byla vyslána na misi.

Ashli Babbittová s manželem

Svou zesnulou ženu také popsal jako jednu z největších obdivovatelek prezidenta Donalda Trumpa. To dosvědčuje i její tweet z předchozího dne.

„Nic nás nezastaví. Mohou to zkoušet znovu a znovu, ale bouře přichází a během čtyřiadvaceti hodin udeří ve Washingtonu,“ napsala, což by mohlo naznačovat, že útok na Kapitol nebyl spontánní akcí.

Demonstranti vnikli na půdu Kapitolu.

Stanice Fox později mluvila i s tchyní Ashli Babbittové. „Vůbec nechápu, proč se rozhodla něco takového udělat,“ řekla příbuzná zastřelené ženy.

Příznivci Donalda Trumpa překonávají zdi Kapitolu.

Násilné protesty v Kapitolu proběhly ve chvíli, kdy měly obě komory Kongresu oficiálně prohlásit Joea Bidena novým prezidentem Spojených států. 

Trumpovi příznivci pronikli do Kapitolu.

K tomu nakonec se zpožděním došlo. A dokonce i sám stávající prezident Donald Trump po silné kritice oznámil, že 20. ledna poklidně předá svému nástupci moc.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:59 pátek 7. května 2021. Anketa je uzavřena.

  • 25
  • 19
  • 18
  • 16
  • 16
  • 11