Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dal jsem nohy na stůl a poškrábal si koule! Demonstrant vnikl do kanceláře Trumpovy oponentky

    Známý demonstrant Jake Angeli | foto: AFP

    Podporovatelé Donalda Trumpa a jejich útok na Kongres USA, to je téma číslo jedna po celém světě. A zatímco všichni mluví o útoku na demokracii, mnozí demonstranti se na půdě Kapitolu očividně dobře pobavili. Kromě lupiče s řečnickým pultíkem, z něhož se stalo meme, se „hvězdou“ internetu stal třeba šedesátiletý Richard Barnett, který vnikl do kanceláře předsedkyně Sněmovny reprezentantů a Trumpovy věčné protivnice Nancy Pelosiové, udělal si fotku s nohama na jejím stole a odnesl si úřední dopis.

    Ačkoliv na útoku na americký Kapitol není veselého vůbec nic, fotografie z místa činu nabídly hned několik pikantních příběhů.

    Středem pozornosti je i šedesátiletý Richard Barnett. Trumpův obdivovatel si to nakráčel rovnou do kanceláře předsedkyně Kongresu USA Nancy Pelosiové, s níž je prezident neustále na nože a často si vyměňují útočné tweety.

    Barnett se pochlubil, jak svatyni matadorky Demokratické strany dobyl. Nechal se vyfotit s nohama na jejím stole a nechal tam na papíře výhrůžný nápis: Neustoupíme!

    „Napsal jsem jí tam vzkaz, položil nohy na její stůl a poškrábal si koule,“ chlubil se pak novinářům muž, který vzápětí oznámil, že by v příštím roce rád kandidoval na guvernéra Arkansasu. 

    Richard Barnett nechal Nancy Pelosiové na stole vzkaz.

    To ale není všechno. Barnett si jako trofej z kanceláře Pelosiové odnesl i dopis, který byl šéfce Kongresu adresován. Když ho nařkli, že jej ukradl, Barnett jen prohodil: „Nic jsem neukradl, nechal jsem jí na stole čtvrťák.“

    Dopis jsem Nancy neukradl, nechal jsem jí na stole čtvrťák, hájí se Barnett.

    Terčem vtípků se pak stal i další demonstrant, a to veselý chlapík s kulichem, který si z Kapitolu odnesl rovnou řečnický pultík. 

    Jeden by si řekl, co to asi bude za rednecka. Jenže lupič byl identifikován jako Adam Johnson, absolvent psychologie z Floridy.

    Veselý lupič Adam Johnson

    „Zajímavý“ je i profil dalšího vetřelce, a to muže, který se oblékl za válečníka a po Kapitolu řádil jako černá ruka. Jedná se o jistého Jakea Angeliho, který patří k poměrně známým podporovatelům Donalda Trumpa a ve stejném kostýmu vystoupil už na několika demonstracích.

    Známý demonstrant Jake Angeli

    Angeli je konspiračním teoretikem, který věří, že se proti Trumpovi spikli pedofilové uctívající satana.

    Na sociálních sítích se objevily i další perličky. Třeba demonstrant s dírou ve tváři nebo žena převlečená za sochu Svobody. 

    Muž s dírou ve tváři

    K útoku na Kapitol došlo včera ve chvíli, kdy měl Kongres oficiálně posvětit jmenování Joea Bidena prezidentem. Donald Trump nejprve k demonstrantům řečnil před Bílým domem, de facto je k protestu vyzval.

    Pak ovšem vášně mírnil a na sociálních sítích varoval, aby protest probíhal nenásilně. Po nějaké době vyzval útočníky, aby v míru odešli domů, protože takto jen hrají do karet těm, kteří se volby snaží ukrást.

    Trump: Předávám to Joeovi

    Stávající prezident překvapivě po násilnostech v Kapitolu poprvé uznal porážku. Nechal se slyšet, že 20. ledna poklidně předá moc svému nástupci Joeu Bidenovi.

    „Přestože naprosto nesouhlasím s výsledkem voleb, 20. ledna dojde ke spořádanému přechodu. Jakkoli to představuje konec nejlepšího prvního funkčního období v prezidentské historii, je to pouze začátek našeho boje za to, učinit Ameriku znovu skvělou!“ nechal se Trump slyšet skrze svého tiskového mluvčího.

    Zřejmě se tak zalekl záměru některých ústavních činitelů ho ještě před oficiálním koncem funkčního období odvolat.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:14 pátek 7. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      57
    • Super
      46
    • Haha
      36
    • Sladký
      20
    • Tvl
      14
    • Cože
      12