Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Trumpovi příznivci řádili v Kapitolu, čtyři lidé zemřeli. Kongresmany vyvedli v maskách

    Příznivci Donalda Trumpa překonávají zdi Kapitolu. | foto: Reuters

    Jednání Kongresu USA k potvrzení výsledku prezidentských voleb dnes násilím narušili příznivci stávajícího prezidenta Donalda Trumpa, kteří se po střetech s policií dostali do budovy Kapitolu. Podle přítomných novinářů policie použila uvnitř budovy slzný plyn, demonstranti přesto pronikli do jednacích sálů obou komor Kongresu. Ústavní činitele policie vyvedla v plynových maskách. Podle nejnovějších informací se Kapitolem rozlehla střelba a jedna žena byla vážně postřelena a v nemocnici zemřela.

    Zákonodárci i viceprezident Mike Pence byli evakuováni, Donald Trump následně protestující na Twitteru vybídl, aby „zůstali nenásilní“.

    Později na sociálních sítích sdílel video, v němž své příznivce vyzval k poklidnému odchodu domů.

    „Volby byly podvodné. Vím, jak se cítíte, ale nemůžeme těm lidem hrát do karet. Musíme udržet mír. Běžte domů. Milujeme vás, jste mimořádní,“ říká v něm Trump.

    Starostka Washingtonu vyhlásila od půlnoci SEČ zákaz vycházení v celém městě.

    Příznivci Donalda Trumpa překonávají zdi Kapitolu.

    Několik tisíc demonstrantů nespokojených s výsledky listopadových prezidentských voleb se nejprve sešlo v parku před Bílým domem. Tam k nim promluvil sám Trump, který prohlásil, že nikdy neuzná svou porážku, a znovu mluvil o volebních podvodech. K nim ale nadále nebyly předloženy žádné pádné důkazy.

    Dav se následně přesunul před budovu Kongresu USA, kde začalo jednání k oficiálnímu potvrzení vítězství Trumpova soupeře, demokrata Joea Bidena. Podle reportérů televize PBS byla atmosféra stále více vyhrocená, několik stovek demonstrantů poté protrhlo bezpečnostní zábrany. Demonstranti následně ovládli celé prostranství před budovou.

    Příznivci Donalda Trumpa ve Washingtonu

    Někteří se začali dobývat také do budovy a obě komory Kongresu, které v tu chvíli separátně projednávaly námitky republikánů ke sčítání hlasů v Arizoně, přerušily jednání. Ochranka následně členům Kongresu nařídila nasadit si plynové masky, protože uvnitř budovy použila slzný plyn.

    Uvnitř Kapitolu se ozvala také střelba. Podle všeho měla být do hrudníku postřelena jedna z podporovatelek Donalda Trumpa. Posléze v nemocnici zemřela.

    O život celkem přišli čtyři lidé. Zraněny měly být desítky policistů.

    Z Kapitolu byl evakuován viceprezident Mike Pence i jeho demokratická nástupkyně Kamala Harrisová. V bezpečí je také demokratická šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

    Pence na sebe strhl pozornost ještě předtím, než k nepokojům došlo. Nechal se slyšet, že nepřistoupí na Trumpův požadavek, aby se v Kongresu pokusil jmenování Joea Bidena prezidentem zablokovat. Hodlá prý dbát na Ústavu USA a podotkl, že všichni jeho předchůdci v roli viceprezidenta vždy řádně uznali výsledky voleb, i když vedly k porážce jejich strany.

    Policie střeží Kapitol.

    Fotografie reportéra Matta Fullera následně ukázala, jak policisté uvnitř jednacího sálu Sněmovny reprezentantů míří zbraněmi na demonstranta, jenž se snaží dostat do sálu. Podle přítomných novinářů a záběrů amerických médií se později protestující dostali do sálů obou komor Kongresu, jeden z nich přitom usedl na místo předsedy Senátu.

    Prezident Donald Trump vyzval svoje podporovatele ke klidu s tím, že ochranka Kapitolu a policie jsou „na straně naší země“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:56 čtvrtek 6. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      20
    • Tvl
      16
    • Haha
      12
    • Cože
      12
    • Trapas
      9
    • Sladký
      8