Kanadský premiér ochutnal vlastní medicínu: Kaje se za to, že byl na karnevalu za Araba

Kanadský premiér Justin Trudeau řeší před říjnovými volbami nepříjemný problém. Časopis Time zveřejnil 18 let starou fotografii, na které je nalíčen jako Arab s velmi tmavým obličejem. Černobílý snímek pochází z karnevalu s arabskou tematikou, který pořádala škola, kde Trudeau učil.

Inkriminovaná fotografie pochází z ročenky elitní soukromé školy West Point Grey Academy, kde kanadský premiér Justin Trudeau působil před vstupem do politiky. Byla pořízena na večírku na téma arabské sbírky pohádek Tisíc a jedna noc. Premiér má černý obličej, krk i ruce a na hlavě turban.

Trudeau k „hříchu mládí“ uvedl, že svého chování „hluboce lituje“ a že si měl lépe uvědomit, co dělá. Uznal, že fotografie je rasistická a „neměl to dělat“. To tedy opravdu neměl, protože si na něm teď opozice pořádně smlsla a před volbami může premiér ztratit cenné body.

„Lidé, kteří fotografii uvidí, si vzpomenou na všechny situace, kdy si z nich někdo dělal legraci, kdy byli uráženi a kdy měli pocit méněcennosti kvůli tomu, kdo jsou,“ uvedl například předseda středolevé Nové demokratické strany Jagmeet Singh, který je sikh a nosí turban.

Předseda konzervativců a lídr kanadské opozice Andrew Scheer řekl, že ho fotografie „mimořádně šokovala a zklamala“

„Nemyslím si, že toto bude pro volby rozhodující, ale skandálu se určitě dostane několik dnů velké mediální pozornosti,“ řekl agentuře AP profesor politologie z univerzity v Torontu Nelson Wiseman. „Liberálové mohou samozřejmě volby prohrát, určitě si nepovedou tak dobře jako v roce 2015, ale toto není typ skandálu, kvůli kterému by se voliči přesunuli ke konzervativcům,“ doplnil.

Agentury se i tak shodují na tom, že fotografie bude pro premiérovu Liberální stranu přítěží a jeho kampani rozhodně uškodí. Agentura Reuters připomíná, že současný kanadský premiér se díky své progresivní politice těšil obdivu liberálů z celého světa. 

Kanada přijala víc uprchlíků než Spojené státy, Trudeau navíc často mluví o nutnosti bojovat proti rasové diskriminaci. Tři ministři v jeho vládě mají indické kořeny.

Je tak docela fuk, že začátkem dvacátého století bylo běžné, že se účastníci kabaretních show nebo karnevalech líčili jako černošští minstrelové, měli začerněný obličej a zvýrazněné rty. 

Kanadský premiér tak dokazuje, že je na konci sil. Politik bez důrazu, který zvládá jen předem připravená prohlášení a dovedně naaranžované fotografie. Na politické scéně toho mnoho nepředvedl a to, co předvedl, za mnoho nestojí, napsal o něm politický komentátor J. J. McCullough pro The Washington Post.

„Před rychlým politickým vzestupem byl znám pouze jako bohatý, diletantský syn oblíbeného bývalého premiéra, který měl problémy s výběrem kariéry,“ píše McCullough.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 10:01 pátek 17. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

  • 53
  • 40
  • 34
  • 34
  • 34
  • 33