Trump se pustil do Bidena: Dobrý den pro Rusko, nevytáhl z Putina nic a posluhuje Evropě

Světová média a vrcholní politici hodnotí jednání prezidentů Joea Bidena a Vladimira Putina jako konstruktivní, prý je návratem zpět na diplomatickou cestu. Nesouhlasí s tím Bidenův předchůdce Donald Trump. Podle něj šlo o dobrý den pro Rusko, kterému se současná prezidentská administrativa podvolila.

Trump kritizoval Bidenovo jednání s Putinem v pořadu známého moderátora Seana Hannityho na Fox News. 

Prohlásil, že zatímco se Biden vzdal „neuvěřitelně cenného“ plynovodu Nord Stream 2, kdy se rozhodl neuvalit sankce na firmu, která ho provozuje, nezískal od Vladimira Putina vůbec nic.

„Myslím, že celkově jsme nic nezískali. Dali jsme Rusku velký prostor, ale my jsme nedostali nic. Akorát jsme se vzdali něčeho, co bylo neuvěřitelně cenné. Myslím, že to byl dobrý den pro Rusko. Nechápu, co z toho máme my,“ kroutil Trump hlavou.

Oba prezidenti byli v dobré náladě.

Exprezident se ale do Bidena pustil i v souvislosti s víkendovým summitem G7 v Cornwallu. Naznačil, že jeho nástupce jde evropským lídrům na ruku a Spojené státy z toho nemají nic.

„Přemýšlejte o tom. Platíme za jejich ochranu a oni nás, promiňte, oje*ábají na obchodu, to je jediné slovo, které to vystihuje. V mnoha ohledech jsou (evropské státy, pozn. red.) horší než Čína, respektive v obchodování jsou stejně špatní,“ prohlásil Trump.

„Kolik chevroletů se prodává v Berlíně? Moc ne. Kolik chevroletů se prodává v Paříži? Také moc ne, možná žádný. A přesto my prodáváme jejich výrobky, jejich vína, jejich auta, mercedesy a BMW, prodáváme to po celé naší zemi,“ dodal.

Vladimir Putin a Donald Trump

Jak moc Trump nadává, tak Joea Bidena ostatní politici, experti či světová média za jeho evropskou cestu chválí. Pozornost se zaměřila pochopitelně především na setkání s Putinem.

To je popisováno jako začátek nápravy vzájemných vztahů a nástup na diplomatickou cestu. The Guardian dokonce napsal, že oproti Trumpově katastrofě bylo jednání Bidena s Putinem normální a vztah mezi USA a Ruskem se vrátil zpět do předvídatelných mezí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:48 pátek 15. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 21
  • 5
  • 2
  • 2
  • 1
  • 0