Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Obzinová jako trn v oku zpravodajství Českého rozhlasu: Z médií zběhla ke koním a koupila hospodu

    Jitka Obzinová šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu nakonec nebude. | foto: Facebook Jitky Obzinové

    Když před dvěma lety odcházela z médií, vypadalo to, že se do světa zpravodajství nevrátí a bude raději u koní. Loni Jitka Obzinová (57) měla navíc koupit restauraci a nic nenasvědčovalo tomu, že se chce vrátit. O to více šokovalo, že má od ledna šéfovat zpravodajství Českého rozhlasu. Tam ji ale s otevřenou náručí rozhodně nevítají a nakonec prý do ČRo nenastoupí.

    Více než pět set pracovníků Českého rozhlasu se v otevřeném dopise obrátilo na generálního ředitele Reného Zavorala, kterého vyzvali, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. Poté, co na FTV Prima měla ovlivňovat obsah reportáží o uprchlících, mají strach o nezávislosti vysílání.

    „V sázce je nezávislost, vyváženost a objektivita zpravodajství Českého rozhlasu,“ stojí v dopise, pod kterým jsou podepsáni mimo jiné moderátoři Jan Bumba, Lucie Vopálenská nebo Jiří Chum. 

    Zveřejnili ho poté, co Zavoral oznámil, že od 1. ledna nahradí Jana Pokorného na postu šéfa zpravodajství právě Obzinová, která v minulosti podobnou funkci zastávala v televizi Prima.

    „Jsme přesvědčeni, že přímo ohrožuje nezávislost zpravodajství. V minulosti to svými kroky dostatečně dokázala. Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství,“ píší v dopise a připomínají kauzu z televize Prima, kdy měla ovlivňovat zprávy o uprchlících.

    Ze slov generálního ředitele ČRo je více než jasné, že kritikům nové šéfky nejde jen o (ne)vyváženost zpravodajství. Svoji roli hraje i strach z propouštění a úsporných opatření. Obzinová, která v minulosti několik let vedla domácí redakci Radiožurnálu, má výrazně ušetřit, a to i na lidech.

    „Hledáme krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst, a to vše při zachování vysokých standardů kvalitního veřejnoprávního zpravodajství. Jitka Obzinová byla vybrána na základě svých manažerských zkušeností. V minulosti prokázala, že s redukovaným rozpočtem umí pracovat a že v takové situaci umí zavést vhodné optimalizační kroky,“ nechal se slyšet René Zavoral a na páteční tiskové konferenci doplnil, že Obzinová nenastoupí do čela zpravodajství Českého rozhlasu, jelikož je potřeba zachovat stabilitu tohoto média.

    Šéfa zpravodajství Českého rozhlasu Jana Pokorného má nahradit Jitka Obzinová.

    Paradoxní je, že na doby v Radiožurnálu paní Jitka svého času velmi ráda a s láskou vzpomínala.

    „V Radiožurnálu mám tým snů. Lidé v redakci spolupracují, pomáhají si, téměř tam není cítit rivalitu. Tohle se v životě tak často nepovede. Místo toho, abych si takovou situaci několik let užívala, opustila jsem ji,“ svěřila se v rozhovoru pro Ona DNES, když Český rozhlas opouštěla a mířila na Primu. To se psal rok 2009.

    Po deseti letech Obzinová odcházela s tím, že se chce věnovat i jiným věcem než jenom práci, a odstěhovala se na venkov.

    „Po dlouhé úvaze jsem došla k rozhodnutí, že nyní nastal čas se opět věnovat více sama sobě a hledat naplnění i v jiných než pracovních věcech,“ sdělila Obzinová, která z médií zběhla ke koním. 

    Stáje jí evidentně byly málo, loni měla podle informací deníku Blesk koupit hospodu v jižních Čechách. Přesněji řečeno restauraci U Caisů nedaleko Písku, což je shodou okolností podnik, kde se před třemi roky vraždilo.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 16. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      14
    • Super
      13
    • Haha
      11
    • Tvl
      4
    • Cože
      1
    • Sladký
      0