Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sedět na Pankráci je oproti tomu radost! Experti rozebrali, co čeká Češku v tuniské base

    Bezpečnostní experti reagují na Česku v tuniském kriminále. Co ji čeká? | foto: Profimedia.cz

    Padesátiletou Češku z Ostravy, která se přiznala, že v tuniském Monastiru během dovolené zabila svého manžela (†59), nečeká ve vazební věznici nic jednoduchého. Shodují se na tom bezpečnostní experti Jiří Šedivý a Andor Šándor, které redakce Expresu oslovila. Druhý jmenovaný vyjádřil dokonce obavy, že by si žena mohla na cele sáhnout na život. „Může se to stát, bude to mít hodně těžké. Oproti tuniské věznici je radost sedět na Pankráci,“ tvrdí Šándor, který mimo jiné popsal hygienické podmínky v tuniském kriminále.

    Minulý týden byl za záhadných okolností v hotelovém pokoji v tuniském Monastiru nalezen český turista bez známek života. Pitva následně ukázala, že byl devětapadesátiletý muž uškrcen. K vraždě se poté přiznala manželka, která s ním byla na dovolené. Její neteř pro česká média popsala, že zavražděný muž se prý opil a poté se s padesátiletou ženou hádal a údajně jí vyhrožoval.

    Česká turistka je nyní ve vazbě, kde čeká na výsledky vyšetřování. Redakce Expresu oslovila bezpečnostní experty Jiřího Šedivého a Andora Šándora, kteří okomentovali, co Češku v Tunisku nyní čeká.

    „Myslím, že to bude mít hodně těžké, pokud ji nedostaneme zpět do České republiky. Nedávno jsem četl, jaké panují podmínky v tuniském vězení. Je to tam hodně kruté,“ sdělil Expresu bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, který ale s tuniskými kriminály nemá osobní zkušenost a nechtěl tedy zacházet do větších detailů.

    Jiří Šedivý

    Výrazně rozsáhlejší pohled na věc poskytl Andor Šándor, který odhaduje, že si padesátiletá Češka v tuniské vazbě projde peklem.

    „Ve srovnání s tuniskými věznicemi je radost sedět na Pankráci. Říkám to trochu s nadsázkou, protože vězeňské prostředí je vždycky pochmurné, ale když jste mezi svými, ještě to nějak zvládnete. Pokud ale budete s lidmi z jiné kulturní a náboženské oblasti, může to být hodně těžké,“ říká na úvod Šándor.

    „Možnost návštěv tam bude podstatně složitější. Uvidíme, jak dlouho bude trvat expediční proces. Je také otázka, jak se k tomu bude stavět česká diplomacie, jestli tam má nějaké páky. Dá se očekávat, že to bude na delší dobu. Paní rozhodně nečeká nic příjemného. Z těch informací, které pronikly ven, můžeme mít pro její čin pochopení, protože se bránila nějakému dobytkovi, který jí ubližoval, ale to asi nebude mít žádný vliv,“ dodává bývalý šéf tajné služby a nyní bezpečnostní expert.

    Andor Šándor

    Špatná hygiena, mizerní právníci a myšlenky na sebevraždu

    O případné výši trestu Šándor nechtěl spekulovat. „Netuším, jaký je trestní řád v Tunisku. Je otázka, jestli bude mít kvalitního advokáta, zdali si ho vůbec může dovolit, nebo jí přidělí někoho ex offo, který bude stát za starou bačkoru. Nevidím to vůbec na krátkou dobu,“ říká Šándor.

    Češka se musí připravit mimo jiné na velmi špatné hygienické podmínky.

    „Ani v českých věznicích nejsou hygienické podmínky žádná sláva. Jste odsouzen nejen k odnětí svobody, ale také k odnětí hygienických podmínek a dalších věcí, což je z mého pohledu v 21. století těžko přijatelné. Nemyslím si, že věznice v muslimském světě budou lepší, spíše to bude ještě horší. Záleží také, s kým bude ve vězení a jaký počet vězňů bude na cele. Měla by se připravit, že ji nečeká nic vábného. Nebude to ale taková hrůza, jako je třeba v Thajsku, kde pokud nemáte pomoc rodiny nebo ambasády, nepřežijete kvůli nedostatku jídla. Tam to není legrace,“ upozorňuje Šándor.

    V médiích už se objevily názory expertů, kteří se obávají, že si česká turistka v tuniské věznici sáhne na život. Šándor se těmto obavám vůbec nediví.

    „To se klidně může stát. I bývalý policejní prezident (Milan Lučanský, pozn. red.) si sáhl na život ve slovenské vazební věznici. Dá se předpokládat, že policejní prezident bude silnější nátura, ale také to nedal. Paní neznám, nevím, co prožívá, ale asi to nebude žádná legrace. Důležité je, jak se k ní budou chovat ostatní. Na první pohled bude zřejmé, že je odjinud, což pro ni bude hned složitější,“ poznamenává Andor Šándor.

    Expert je toho názoru, že pro Češku bude důležité si v kriminále najít něco, co jí pobyt v base zpříjemní. Může se často jednat o naprostou maličkost.

    „Ideální je si najít něco, co vám tam pomůže přežít. Hledat pozitivní věci místo těch negativních. Strašně důležitá také bude podpora rodiny a našeho úřadu. Spousta faktorů sehrává roli. Například naděje, že se může dostat ven a podobně. Záleží také na tom, na koho tam narazí. Jestli s ní bude sdílet celu nějaký sexuální úchyl, bude to asi něco jiného, než když tam bude například žena, co sedí jen za krádeže. Osobnostní profil těch vězeňkyň hraje velkou roli,“ dodává na závěr Šándor.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 pátek 24. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      18
    • Tvl
      16
    • Super
      11
    • Haha
      11
    • Cože
      6
    • Sladký
      6