Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vášnivý kuřák i srandista. Kubera si politiku užíval, miloval manželku a zahrál si ve filmu

    Nejslavnější kuřák Česka, možná nejsympatičtější politik, král starostů. Tím vším byl předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Ve vrcholné politice se angažoval od revoluce, přesto nikdy neztratil ideály ani svůj pověstný smysl pro humor. Teplicím šéfoval čtyřiadvacet let, osmnáct z toho byl senátorem, přesto si našel spoustu času na milovanou manželku i herectví.

    V poledne šokovala celou zemi zpráva o úmrtí Jaroslava Kubery. Nejen předsedy Senátu, ale také historicky významného politika, milovaného šprýmaře a člověka, který byl prostě svůj.

    Kuberův smysl pro humor si pochvalovali i političtí oponenti. Byl to mistr v odlehčování vypjatých situací. Často si střílel sám ze sebe, především pak ze svojí největší vášně a neřesti v jednom: kouření.

    Tak například přesně před rokem se Kubera po obědě s prezidentem Zemanem pochlubil, že během hodiny a půl vykouřil šestnáct cigaret. Když se zase schvaloval zákaz kouření v restauracích, přinesl si do Sněmovny na protest obří maketu cigarety.

    Jaroslav Kubera měl velký smysl pro humor.

    Jindy zase vyprávěl, jak se vypořádal s několikahodinovým letem do Japonska. Prý měl svoje fígle, jak zákaz kouření v letadlech obelstít. Kouř vyfukoval do záchoda, zatímco čidla zakrýval vlhkou žínkou.

    Matador s ledovým klidem

    V politice se Jaroslav Kubera začal angažovat prakticky okamžitě po revoluci. Od roku 1994 stál v čele Teplic jako starosta, později se stal primátorem. V čele města stál až do roku 2018, tedy dohromady čtyřiadvacet let.

    Právě i proto, jak dokonale svůj region znal a co pro něj udělal, byl za Teplice zvolen senátorem. A to už v roce 2000. Zasadil se o řadu změn ve prospěch vlastních občanů, zrušil například poplatky za svoz odpadu.

    Jaroslav Kubera byl ještě v sobotu na kongresu ODS.

    Co se mezinárodní politiky týče, byl Kubera například výrazným kritikem Evropské unie. Ještě minulý týden také připouštěl, že se s prezidentem Zemanem příliš neshoduje ohledně politiky směrem k Číně.

    V posledních dnech se intenzivně chystal na svou zahraniční cestu na Tchaj-wan.

    Jako člen ODS toho zažil hodně. Časy, kdy strana neměla konkurenci, ale i časy, kdy byla kritizována za pochybné praktiky. On sám se přitom do žádného korupčního skandálu nikdy nezapletl a jeho popularita rostla.

    Bezmála tři desítky let v politice se na něm podepsaly jen a pouze pozitivně. Vše dokázal řešit s ledovým klidem a nadhledem.

    Sportovec i herec

    Přes svou velkou pracovní vytíženost si ale Jaroslav Kubera našel čas i na rodinu a koníčky. Měl skvělý vztah s manželkou Věrou, často se spolu ukazovali na veřejnosti, on ji zamilovaně chytal kolem ramen.

    Manželé Kuberovi obnovili předloni po 50 letech manželský slib.

    Také miloval sport. A v neposlední řadě byl i příležitostným hercem.

    Senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera, jak ho možná neznáte.

    V Krušnohorském divadle se například objevil v roli principála. Objevil se ale i před kamerou. Ve snímku Ondřeje Trojana Toman z roku 2018 si Kubera střihl roli československého prezidenta Edvarda Beneše. 

    Jaroslav Kubera v roli Edvarda Beneše ve filmu Toman

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:52 úterý 19. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      74
    • Trapas
      32
    • Tvl
      32
    • Cože
      28
    • Haha
      24
    • Sladký
      23