Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Malý velký muž, který šel svou cestou. Politici se klanějí teplickému patriotovi a milovníkovi cigaret

    Předseda Senátu Jaroslav Kubera (na snímku z 13. října 2018) zemřel náhle ve věku 72 let. Příčinou úmrtí byly zdravotní problémy, bližší informace zatím nejsou známy, řekla ČTK 20. ledna 2020 senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Kubera byl senátorem za ODS a dlouholetým primátorem Teplic. | foto: ČTK

    Snad ve všech vyjádřeních k úmrtí Jaroslava Kubery se skloňují dvě slova: šok a humor. Jednu z nejvýznamnějších postav ODS si nyní připomínají nejen jeho přátelé, ale také političtí konkurenti. Jedním z prvních, kdo na zprávu o smrti senátora Kubery zareagoval, byl Dominik Feri. Premiér Andrej Babiš se smutnou zprávu měl dozvědět již dopoledne a dle vlastních slov tomu nemohl uvěřit. Kondolenci zaslal také již Pražský hrad.

    Českou republiku dopoledne ochromila tragická zpráva o smrti Jaroslava Kubery. Na druhého nejvýše postaveného státního činitele jen pár minut po oficiálním zveřejnění zprávy vzpomínal Dominik Feri z TOP 09: „Je mi to hrozně líto. Seděli jsme spolu v městské radě. Občas to bylo veselé, občas zase ne. Byla to však moc dobrá škola a hodně mi to dalo. Přeji rodině v těchto tak těžkých chvílích mnoho sil.“

    Následně se začaly objevovat kondolence od stranických kolegů mnoholetého starosty Teplic. Velmi emotivně promlouval v České televizi předseda ODS Petr Fiala. Toho přitom ještě v sobotu samotný Kubera chválil za jeho proslov na víkendovém kongresu, kde se oba politici setkali naposledy.

    „Na kongresu byl plný energie, plánů, byla to významná osobnost celé české politiky. Jeho kariéra mluví sama za sebe. Svým humorem dokázal upozorňovat na důležité věci,“ vzpomínal emotivně Fiala.

    Předseda ODS Petr Fiala má jasno: Tudy vede cesta!

    Jak moc Českou republiku ovlivní smrt druhého nejvýše postaveného veřejného činitele, nechtěl Fiala komentovat: „Poprosil bych vás o strpení a respekt. O všem budeme teprve uvažovat. Skloňme se před velkým mužem české politiky.“

    O svém vztahu ke Kuberovi se vyjádřil rovněž prezident Miloš Zeman, který se naposledy s teplickým patriotem rozkmotřil kvůli vztahům s Čínou a Tchaj-wanem.

    „Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,“ uvedl prezident republiky.

    Pražský primátor Zdeněk Hřib ocenil charakter zesnulého politika a vášnivého kuřáka: „Pan předseda Senátu Jaroslav Kubera svým pevným postojem prosazoval české zájmy. Za to si zaslouží velké poděkování. Upřímnou soustrast rodině a blízkým.“ 

    Na svého dlouholetého kolegu z ODS vzpomínala také Miroslava Němcová. „Zemřel Jaroslav Kubera, veselý člověk, předseda Senátu. Upřímnou a hlubokou soustrast celé rodině. Měla jsem ho ráda a vážila jsem si ho. Byl svůj a jeho humor lidi sbližoval. Na jeho příkladu lze vyvrátit výrok, že každý je nahraditelný. Bude se mi po něm stýskat,“ napsala.

    Andreje Babiše zpráva o smrti politického protějšku zastihla v dopoledních hodinách a nemohl jí zprvu vůbec uvěřit.

    Šel svou vlastní cestou

    „Ještě včera večer jsem ho sledoval na kongresu v televizi. Je to člověk, kterého jsem měl rád, měli jsme dobrý vztah, rozuměli jsme si, byl vtipný. Jeho příchod do pozice šéfa Senátu přinesl novou dynamiku a ty vztahy byly velmi dobré,“ řekl premiér s tím, že otázka státního pohřbu je na stole, ale klíčové bude přání rodiny.

    Přestože byl Jaroslav Kubera celoživotním bojovníkem za svobodu a demokracii, upřímnou soustrast vyjádřili jeho rodině také zástupci komunistické strany.

    „Zemřel Jaroslav Kubera. Často jsem s ním nesouhlasila, ale na jeho glosy a jedinečný humor nikdy nezapomenu. Nikdy se nebál bojovat za své vidění světa a své názory dokázal prezentovat jasně a srozumitelně. Na nic si nehrál a byl sám sebou. Upřímnou soustrast rodině a nejbližším,“ napsala Kateřina Konečná z KSČM. O poznání více strohý byl komunista Jiří Dolejš, který na Twitteru pouze suše oznámil, že předseda Senátu zemřel.

    Na sociálních sítích se vyjádřil rovněž Jiří Drahoš, který Kuberu označil za charismatického politika. S tím souhlasil také místopředseda Senátu Jan Horník.

    „Když jsem se to dozvěděl, celý jsem se roztřásl. Je to šok. Vždy šel svou cestou, měl své názory. Byl jedním z prvních starostů, který měl tu odvahu umožnit lidem, aby nemuseli platit za svoz odpadu,“ připomněl Horník politickou zásadovost Jaroslava Kubery.

    Svůj smutek vyjádřil také mediální magnát Jaromír Soukup, který napsal, že politiků jako byl Jaroslav Kubera, je velice málo.

    „Originální, svérázný, oddaný službě občanům. Jaroslav Kubera dokázal lidi rozesmát i naštvat. Takových lidí je v politice čím dál méně. Jeho smrtí přichází Česko o velkého politika a především člověka, úžasného kamaráda, skvělého manžela. Rodině vyjadřuji upřímnou soustrast,“ stojí v kondolenci Jaromíra Soukupa.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:23 úterý 19. května 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      33
    • Tvl
      26
    • Cože
      22
    • Trapas
      21
    • Sladký
      21
    • Haha
      20
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...