Případ Masaryk je znovu otevřen! 5 verzí, jak oblíbený politik zemřel pod oknem Černínského paláce

Vyšetřování Jana Masaryka bylo znovu otevřeno. Podaří se odhalit jeho vrahy? | foto: Profimedia.cz

Už 71 let uplynulo od smrti tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka. Přesto se právě dnes znovu rozjíždí policejní vyšetřování, které má odhalit toho, kdo syna prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka připravil o život. Tedy pokud skutečně byl zavražděn. Od roku 1948 už proběhlo pět různých vyšetřování a pokaždé s jiným vysvětlením, jak se tělo oblíbeného politika z okna jeho bytu v Černínském paláci dostalo na ulici. Jaké jsou verze Masarykovy smrti a co hraje v jejich prospěch či neprospěch?
1/6

Komunisté a jejich sebevražda

Poté, co se komunisté v roce 1948 dostali k moci, rezignovali všichni členové tehdejší vlády na svoje funkce a přenechali je novým pánům Československa. Až na Jana Masaryka. Ten se tak režimu stal trnem v oku, a protože zemřel jen pár dní poté, hned se začalo spekulovat o tom, že za jeho smrtí stojí cizí osoba.

Jenže komunisté byli mimořádně hbití. Sotva pár hodin po tragické události a ještě předtím, než bylo ukončeno vyšetřování, už vláda oznamovala, že Jan Masaryk spáchal sebevraždu.

Co na tom, že po sobě nezanechal dopis na rozloučenou a namísto toho se připravoval na projev. A co na podivném dění dalších dní, kdy byl případ odebrán prvnímu vyšetřovateli a předán StB a policejní lékař, který jako první Masarykovo tělo ohledával, za záhadných okolností zemřel.

Komunisté vydali prohlášení, že byl ministr zahraničí psychicky labilní, trpěl depresemi a deptaly ho údajné dopisy ze Západu, které na něj útočily pro jeho setrvání v komunistické vládě. Tečka.

Případ byl uzavřen na další desítky let.

1/6
Ohodnoťte článek

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:19 neděle 1. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 46
  • 44
  • 43
  • 42
  • 41
  • 40