Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Komu ležel zavražděný novinář Kuciak v žaludku? Tihle měli důvod se ho zbavit!

    Ján Kuciak řešil daňové úniky a finanční kriminalitu v několika kauzách, které mohou ukazovat směr, odkud byla vražda objednána. Něco takového dosud nemá na Slovensku obdoby. První indicie ukazují, že zájem na smrti novináře velmi pravděpodobně pochází z okolí navázaného na vládní stranu Roberta Fica Směr. Kdo měl s Kuciakem nevyřízené účty?

    Jak informoval provozovatel serveru Aktuality.sk a zaměstnavatel zavražděného žurnalisty, existuje důvodné podezření, že smrt souvisí s jeho náplní práce.

    „Jsme šokovaní a zhrození zprávou, že se Ján Kuciak a jeho partnerka pravděpodobně stali oběťmi kruté popravy. Přestože není celkové pozadí úplně objasněné, existuje důvod se domnívat, že tento zločin souvisí se současnou investigací našeho kolegy,“ píše se na webu.

    Tuto vyšetřovací verzi potvrdil i policejní prezident Tibor Gašpar, když na tiskové konferenci uvedl profesní aktivity Kuciaka jako nejpravděpodobnější důvod jeho smrti. A bohužel i jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. „U každé z osob bylo jedno střelné poranění: u družky do hlavy, u muže do hrudi. Bližší okolnosti zjistí pitva,“ uvedl podrobnosti policejní šéf. Kdo tedy mohl mít na smrti novináře zájem?

    Kupodivu i lidé z okolí policejního prezidenta.

    Výhrůžky od Kočnera

    V hledáčku Kuciakovy investigativní činnosti byly pravděpodobné daňové delikty osob blízkých vládnoucí straně Směr – sociální demokracie. Aktuální kauza, jíž se zabýval, se dotýká aktivit podnikatele z mafiánských seznamů Mariána Kočnera. Ten má být spojen s kriminální činností daňového a bankovního charakteru a úřady se o jeho osobu již začaly zajímat. Kočner je též jednou z postav v kauze Bašternák, kde došlo k podezřelým převodům nemovitostí v luxusním bratislavském komplexu Five Star Residence.

    Marián Kočner, který měl Kuciakovi vyhrožovat.

    Ján Kuciak se v rámci svého zjišťování s Kočnerem opakovaně kontaktovali v době, kdy se snažil zjistit, zda prodej bytů v komplexu souvisí se zahájeným policejním vyšetřováním jeho osoby.

    Na to konto se mu dostalo přímo od podnikatele výhrůžek kompromitováním jeho i rodiny. „Začnu s vaší osobou, pak se budu věnovat vaší matce, otci a sourozencům,“ dozvěděl se Kuciak od Kočnera.

    Slovenský policejní prezident je spojen s mužem, o němž Kuciak psal

    Další z osob úzce napojených na vládní stranu Směr, jejíž podezřelou činnost Kuciak sledoval, byl oligarcha a majitel bezpečnostní agentury Bonul Miroslav Bödör. Ministři politické partaje například umožnili firmám napojeným na tohoto nitranského bosse soutěžit v tendrech sami mezi sebou.

    Je naprosto evidentní, že se Kuciak dotýkal ilegálního propojení státní moci reprezentované vládními úředníky Směru a kontroverzními podnikateli. Zároveň je na místě upozornit, že existuje příbuzenská vazba mezi policejním prezidentem Tiborem Gašparem a Miroslavem Bödörem.

    Nitranský kmotr a oligarcha Miroslav Bödör je příbuzensky spojen s policejním prezidentem Tiborem Gašparem..

    Úkladná vražda sedmadvacetiletého investigativního novináře Jána Kuciaka v obci Velká Mača u Galanty je varovným příkladem útoku na samotnou podstatu demokratického systému. Ta je zakořeněná ve svobodě slova a právu na informace.

    Fakt, že policie účinně nekonala ani po trestním oznámení o výhrůžkách, podaném Kuciakem více než měsíc před svou popravou, o něčem také svědčí. Mohl v tom být záměr?

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:34 úterý 26. června 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      148
    • Trapas
      37
    • Tvl
      29
    • Cože
      21
    • Sladký
      15
    • Haha
      14