Hamáček: Co tam máte dál, pane Kroupo? Netolický vlastizradu nepotvrdil

Na dnešek slíbil investigativní novinář Janek Kroupa zveřejnit detailnější verzi svého odhalení o Hamáčkově údajném úmyslu „vyměnit“ Vrbětice za vakcíny a summit Ruska a USA. V článku je zmíněn nejmenovaný člen ČSSD, který tvrdí, že se mu Hamáček svěřil s úmyslem letět do Ruska. Že jde o pardubického hejtmana Martina Netolického, „propálil“ zanedlouho sám Hamáček. A následovala ostrá reakce na Kroupu.

Server Seznam Zprávy před dvěma dny napsal, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky Sputniku V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze. Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl a oznámil, že na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podá trestní oznámení.

Podle Seznam Zpráv se 15. dubna večer Hamáček setkal s šéfy tajných služeb, policie a s velvyslancem v Moskvě, s nimiž o svém plánu mluvil. Schůzka s Netolickým se odehrála předtím a o Vrběticích žádná zmínka nepadla.

Hamáček před Netolickým nemluvil o tom, že by při vyjednávání o Sputniku využil fakt, že jako pachatele vrbětických výbuchů odhalily zdejší bezpečnostní složky agenty ruské vojenské rozvědky GRU. „Já jsem to nevěděl. To nezmiňoval vůbec a neříkal mi k tomu vůbec nic. Tu konstrukci výměnného obchodu nebo něco podobného, to já jsem neslyšel. To mi fakt neříkal,“ uvedl Netolický o své schůzce s Hamáčkem.

Nový článek Seznam Zpráv komentoval okamžitě na Twitteru Hamáček. „Co tam máte dál, pane Kroupo? I váš utajovaný svědek Martin Netolický říká, že jsem žádnou vlastizradu neplánoval,“ napsal ministr.

Jan Hámáček je teď na Twitteru hodně aktivní.

„Článek je postaven na spekulacích a lžích, které žádný z účastníků nepotvrdil a nemohl potvrdit, protože se tak nestalo. Mohu potvrdit, že od 14. dubna proběhlo na Ministerstvu vnitra několik schůzek za účasti ředitelů bezpečnostních složek, nejvyššího státního zástupce a velvyslance ČR v Moskvě,“ píše ministr vnitra dál. 

Dokonce ho to tak rozhodilo, že na Twitteru v úterý snad strávil celý den, protože tam dával jeden tweet za druhým.

„Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik. I z toho důvodu je konstrukce Janka Kroupy naprosto nelogická,“ dodal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:38 pátek 3. září 2021. Anketa je uzavřena.

  • 64
  • 13
  • 11
  • 4
  • 3
  • 0