Lihovarník vyrábí whisky z moči důchodců s cukrovkou. Dali byste si?

Whisky je celosvětově jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů. Obvykle se vyrábí z obilnin, v případě amerického bourbonu z kukuřice. Britský lihovarník James Gilpin se rozhodl zaexperimentovat a nápoj vyrobil ze značně nestandardní suroviny. Tou je fermentovaná moč starých lidí s cukrovkou. Ač to zní nechutně, whisky je prý zcela nezávadná a na chuti není nijak poznat, že možná již někomu jednou prošla močovým traktem.

Možná patříte k těm, kteří si rádi večer vychutnají skleničku dobré whisky. Populární lihovina vyráběná především z obilovin, zrající někdy i dlouhá léta v dubových sudech je oblíbená všude na světě. Britský lihovarník James Gilpin se rozhodl zbořit při její výrobě veškeré konvence.

Gilpin si vzal nutnost dlouhého zrání možná až příliš k srdci a jako základní surovinu pro výrobu své whisky zvolil moč důchodců s cukrovkou. Ta je čištěna a filtrována a cukr z ní vyvolá kvasný proces, který vytváří alkohol. Následně je míchána se standardními surovinami.

Ač to možná zní nechutně, Gilpin upozorňuje na to, že moč je jako surovina dokonale sterilní a filtrací jsou z ní veškeré škodlivé látky odbourány. Na vůni ani chuti whisky se nijak neprojeví a od té obyčejné je prý k nerozeznání.

Masovou produkci močové whisky nelze očekávat, Gilpin přiznává, že se jednalo spíše o umělecký experiment, který měl ukázat, že i výroba alkoholu může být otevřena novým možnostem a technologiím. Pokud ale navštívíte jeho palírnu, možná vám dá archivní ročník své kuriózní pálenky ochutnat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:29 pátek 26. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 11
  • 11
  • 11
  • 11
  • 9
  • 7