Možná patříte k těm, kteří si rádi večer vychutnají skleničku dobré whisky. Populární lihovina vyráběná především z obilovin, zrající někdy i dlouhá léta v dubových sudech je oblíbená všude na světě. Britský lihovarník James Gilpin se rozhodl zbořit při její výrobě veškeré konvence.
Gilpin si vzal nutnost dlouhého zrání možná až příliš k srdci a jako základní surovinu pro výrobu své whisky zvolil moč důchodců s cukrovkou. Ta je čištěna a filtrována a cukr z ní vyvolá kvasný proces, který vytváří alkohol. Následně je míchána se standardními surovinami.
Ač to možná zní nechutně, Gilpin upozorňuje na to, že moč je jako surovina dokonale sterilní a filtrací jsou z ní veškeré škodlivé látky odbourány. Na vůni ani chuti whisky se nijak neprojeví a od té obyčejné je prý k nerozeznání.
Masovou produkci močové whisky nelze očekávat, Gilpin přiznává, že se jednalo spíše o umělecký experiment, který měl ukázat, že i výroba alkoholu může být otevřena novým možnostem a technologiím. Pokud ale navštívíte jeho palírnu, možná vám dá archivní ročník své kuriózní pálenky ochutnat.
Fotogalerie |