Až já budu ministr, to teprve uvidíte! Michálek pohrozil a lidé mu připomněli šikanu

Klesající preference ve volebních průzkumech některým pirátům sebevědomí nesrážejí. Třeba takový Jakub Michálek se nadále vidí na postu ministra spravedlnosti, na který je nominován v potenciálním vládním týmu koalice Piráti + STAN. Poslanec se vyjádřil ke kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) a pohrozil, že již brzy ukáže, jak zrychlit práci soudců, aby se kauzy netáhly řadu let. Jeho tweet zvedl ze židle i Miroslava Kalouska.

Kauza, která v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády, je u konce. Soud zamítl dovolání obžalovaných a všem potvrdil tresty, což pro Janu Nečasovou znamená tři roky v podmínce a deset let bez možnosti vykonávat vedoucí funkce ve státní správě. 

Řada lidí kritizuje délku soudního procesu, táhl se totiž sedm let. Vůbec se to nelíbí ani Michálkovi.

„Nejvyšší soud potvrdil odsouzení Jany Nečasové. První rozhodnutí soudu bylo z roku 2014 a dovolání je vyřízeno až dnes v roce 2021! Sedm let! Pomalá spravedlnost rovná se žádná spravedlnost. Už brzy ukážu, jak práci soudů zrychlit! Při plném respektu k jejich nezávislosti,“ napsal.

Výhrůžný tón ve stylu „za chvíli budu nahoře sedět já, to teprve něco uvidíte“ se mnoha lidem vůbec nelíbí. Patří mezi ně i někdejší ministr financí a šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Už dlouho jsem neslyšel výhrůžku, která by mě takhle vyděsila: Kluk, který o skutečné práci soudů neví skoro nic, nám slibuje, že nám to už brzy ukáže, jak budou tikat... Takhle kdysi mladí komsomolci bourali právní stát. Jako by nestačilo, že už ho léta úspěšně bourá Babiš,“ napsal Kalousek.

Jiní zase Michálkovo výhrůžné zvolání přirovnávají třeba k „ozbrojené pěsti dělnické třídy“.

Objevilo se také několik připomínek případu z roku 2019. Tehdy se na hlavu Jakuba Michálka sesypaly stížnosti, že šikanuje své podřízené. Vše se pak probíralo na pirátském veřejném fóru.

„Nechci voleného zástupce, který považuje za normální se ke svým lidem a svému týmu chovat jako k onucím. Nechci zástupce, který své odpůrce a konstruktivní kritiku na svou osobu a práci řeší arogantním chováním, uváděním do nekomfortní situace pomocí křiku, pocitu nadřazenosti a vyhrožováním. Nechci zástupce, kterého se všichni bojí, a proto mu ustupují,“ uvedla tehdy šéfka personálního odboru strany Jana Koláříková.

Podpořil ji dokonce i europoslanec Mikuláš Peksa s tím, že pokud Michálek zůstane místopředsedou strany, on sám se této funkce vzdá.

„Strávil jsem posledních asi 2,5 roku jako člen republikového předsednictva. Nebaví mě to. To, co popisovala Jana, jsem viděl u řady dalších lidí. Báli se, brečeli, nemohli spát,“ uvedl.

Jakub Michálek

Michálek se pak hájil tím, že má vysoké pracovní nároky a skutečně je tvrdý, ale odmítl nařčení z šikany.

„Budou soudní revoluční gardy? A co ženy soudkyně? Budete na ně křičet a šikanovat je tak, jak jste to předváděl u vás ve straně?“ ptá se jeden z diskutérů, jak hodlá Jakub Michálek soudy popohánět.

Pirátský poslanec si na post ministra spravedlnosti brousí zuby delší dobu. Terčem kritiky byla fotomontáž, na které Michálek s lasem honí muže, jemuž z kabely padají bankovky.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:16 čtvrtek 30. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

  • 135
  • 24
  • 17
  • 7
  • 5
  • 1