Po stopách Jacka Rozparovače: Ze čtvrti, kde mordoval prostitutky, se stala téměř no-go zóna

Už více než 130 let uplynulo od chvíle, kdy v ulicích Londýna řádil nejslavnější sériový vrah Jack Rozparovač. Nechával po sobě zohavená těla prostitutek, vysmíval se policii a především nebyl nikdy dopaden. Dnes už po jeho řádění není v chudinské čtvrti Whitechapel památky. Stala se navíc domovem početné londýnské komunity muslimů.

Dodnes jeho postava fascinuje. Jack Rozparovač, jeden z prvních známých sériových vrahů historie, zamordoval prokazatelně pět mladých žen, jeho obětí ale bylo dost možná více. Vyžíval se ve zohavování jejich těl a k tomu všemu se stíhal ještě vysmívat policistům v dopisech.

Řádil převážně v roce 1888, přinejmenším se právě v tu dobu našla těla pěti jeho potvrzených obětí. Velký rozmach v té době zažívala média, která o londýnském rozparovači čile informovala. Strach, který tak v té době hlavním městem Británie obcházel, celý případ ještě umocnil.

Po celém světě dnes existuje celá řada lidí, kteří se snaží identitu šíleného mordýře odhalit. Od amatérských detektivů přes novináře až po profesionály, kteří třeba nedávno zkoumali šátek z místa činu jedné z vražd.

Přímo na místě, kde před 130 lety Jack Rozparovač rozséval smrt, ale kult tohoto zabijáka nepřežil. Ačkoliv se v ulicích chudinské čtvrti Whitechapel psala kriminální historie, tajuplnou postavu tam nepřipomíná zhola nic.

Vydali jsme se po stopách vraha, jenž významně ovlivnil kriminalistiku jako celek a byl sice hororovou, ale zato nenahraditelnou zkušeností nejen pro britské detektivy.

Téměř no-go zóna

V první řadě Whitechapel obývají lidé, kterým jméno Jacka Rozparovače pravděpodobně ani nic neřekne. A to početná muslimská komunita.

Takto dnes vypadá chudinská čtvrť Whitechapel, kde před více než 130 lety řádil Jack Rozparovač.

Při výstupu na stanici londýnského metra Whitechapel Station si člověk připadá spíše jako na letišti po příletu do některé ze zemí Blízkého východu. Namísto Britů se prodíráte davem žen v burkách a mužů v jiných tradičních oblecích, ve spoustě případů jde nepochybně o duchovní z nedaleké mešity. 

Whitechapel dnes obývá početná muslimská komunita.

Na hlavní třídě Whitechapel Road to vypadá spíše jako na tržišti, kde velkou část obchodů tvoří stánky s tradičním muslimským oblečením, bazary s mobilními telefony a fastfoody s nálepkou halal na dveřích.

Stěny posprejované třeba výhrůžkami, aby člověk v případě zadržení nemluvil s policií, svědčí nepochybně o přítomnosti gangů. 

Po vraždách ani památky

O děsivé minulosti toho příliš neřeknou ani samotná místa vražd. V řadě případů proto, že za více než 130 let prošla výraznou obměnou.

Platí to třeba pro místo první vraždy Jacka Rozparovače, ke které došlo v ulici Buck’s Row, dnešní Durward Street. Mimochodem i samotný název ulice byl změněn právě proto, že ji lidé měli dlouhá léta spojenou se začátkem vrahova bestiálního řádění.

Nedaleko školy na Durward Street Jack Rozparovač vraždil poprvé.

Na Durward Street probíhá rozsáhlá přestavba a ulice je dlouhodobě zavřená. Alespoň zdálky je však vidět budova bývalé školy, která je zřejmě tím jediným, co tam z doby před 130 lety zůstalo zachováno. A právě nedaleko ní bylo nalezeno tělo prostitutky Mary Ann Nicholsové, s hlavou téměř oddělenou od těla.

Jak bylo zmíněno, jde o první potvrzenou oběť Jacka Rozparovače.

Podobný osud potkal i další místa, kde šílený vrah úřadoval. Třeba Hanbury Street, která prošla v šedesátých letech kompletní renovací. 

K vraždě Annie Chapmanové došlo na dvoře vchodu číslo 29.

Tady alespoň můžeme určit přesné místo, kde druhá oběť Annie Chapmanová zemřela. Bylo to na dvoře domu číslo 29. Dnes tam stojí pivovar a na dvůr se dostat nelze, právě vchod do devětadvacítky je ale označen velkými číslicemi. 

Jako by to snad značilo, že se právě tam v minulosti odehrálo něco, čím bude místo už navždy poznamenáno.

A velmi podobně je na tom i místo vraždy třetí oběti, rodilé Švédky Elizabeth Strideové. Ta rukou Jacka Rozparovače zemřela na Dutfieldově dvoře na tehdejší Berner Street, která dnes nese název Henriques Street.

Na místě třetí vraždy dnes stojí škola.

Ani Dutfieldův dvůr už na bezprostřední hranici chudinské čtvrti Whitechapel a moderní části Aldgate nestojí. Víme ale přesně, kde stál. 

Někde tady, uprostřed školního hřiště, ležel Dutfieldův dvůr. Na něm Jack Rozparovač zamordoval Elizabeth Strideovou.

Bylo to na hřišti školy Harry Gosling Primary School. Zhruba v jeho středu bylo zohavené tělo bezbranné prostitutky nalezeno.

Jediné místo beze změny

Přestože drtivá většina míst spjatých s Jackem Rozparovačem prošla výraznou obměnou, minimálně jedno zůstalo v takové podobě, jak by si ho člověk představoval i před více než 130 lety.

Tentokrát ovšem nejde o místo, kde nebezpečný šílenec zohavil tělo některé z obětí. Řeč je o hospodě The Ten Bells, kde se prostitutky a další příslušníci nižší vrstvy scházeli a popíjeli.

V The Ten Bells pubu se scházela řada obětí Jacka Rozparovače.

A kde bylo naposledy spatřeno několik z obětí Jacka Rozparovače, když si ženy na kuráž, aby pak večer zvládly obsloužit co nejvíce klientů, dopřávaly whisky nebo vyhlášený londýnský gin. 

Podle některých poznatků z vyšetřování se dokonce zdá, že Jack Rozparovač The Ten Bells pub cíleně sledoval, vytipovával si tam potenciální oběti a ty pak pronásledoval.

Hospoda se nachází na adrese 84 Commercial Street a prakticky se nezměnila nejen od roku 1888, ale dokonce ani od roku 1752, kdy byla otevřena.

Uvnitř je neustále rušno.

Odpovídá tomu zanedbaná fasáda, která podniku dodává ještě větší kouzlo, ale i interiér ve viktoriánském stylu. Dokonce i ruch a chaos, který uvnitř dodnes panuje, protože je hospoda oblíbeným večerním cílem místních, musel vypadat na chlup stejně i v oněch děsivých dobách. 

Hospoda se dokonce v roce 1976 přejmenovala na U Jacka Rozparovače, aby na svojí tajuplné historii vydělávala. Nakonec se ale o dvanáct let později vrátila k původnímu názvu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 7:34 neděle 14. června 2020. Anketa je uzavřena.

  • 41
  • 40
  • 39
  • 38
  • 37
  • 37