Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Člen Zelených se radoval z mrtvých Izraelců: Neskrývám pocit zadostiučinění, Hamás chápu

    Že se mnozí zástupci levicového spektra české politiky staví v probíhajícím konfliktu na stranu Palestiny, to není žádné překvapení. Ovšem slova člena strany Zelených Tomáše Hnyka překračují jakékoliv hranice. Na sociálních sítích se radoval z umírajících Izraelců a vyjádřil pochopení pro hnutí Hamás. Prohlásil také, že nemá soucit pro návštěvníky hudebního festivalu, kde radikálové popravili spoustu lidí a unesli zejména mladé ženy.

    Hnyk, který je členem Strany zelených na Praze 8, se k izraelsko-palestinskému konfliktu vyjádřil na sociálních sítích. Snad nad každým odstavcem zůstává rozum stát.

    Hned v tom prvním útočí na civilisty, kteří se v Izraeli bavili na hudebním festivalu. Tam se stalo jedno z největších krveprolití a právě odtamtud pocházejí záběry, jak zvířata z Hamásu popravují lidi či vytrhávají mladé dívky z náručí jejich partnerů a unášejí je.

    „Jen napíšu, že nemám moc soucitu pro lidi, co jedou tančit do sousedství takového mírného koncentračního tábora,“ píše Hnyk.

    Právě na festivalu radikálové popravili i mladou německou občanku Shani Louk, následně ji naložili na korbu auta, plivali na její tělo a provolávali slávu Alláhovi. Její příběh se stal jedním z těch nejznámějších.

    Hnyk dokonce na dalších řádcích píše, že má pro Hamás, který zmasakroval stovky civilistů včetně dětí, z nichž některým uřezal hlavy, pochopení.

    „Samozřejmě, zabíjet lidi je špatně, ale jakékoliv řešení na obzoru není, tak je útok Hamásu celkem pochopitelný,“ píše.

    Status Tomáše Hnyka

    Zřejmě nejvíce nepochopitelná je ovšem pasáž, ve které Tomáš Hnyk vyjadřuje svou spokojenost s tím, že Hamás stovky nevinných Izraelců zavraždil.

    „Jo, zabíjet lidi je špatně, ale neskrývám, že jsem měl pocit zadostiučinění, že Izrael dostává ochutnat vlastní medicínu. Tak jsem zvědav, zda budu zlynčován, nebo se to přejde mlčením,“ napsal člen Zelených a vše završil pobaveným smajlíkem, aby se na závěr ještě zeptal, zda má Izrael blíže k Rusku, či Ukrajině.

    Tomáš Hnyk

    Mlčením se jeho nechutné zamyšlení nad děním v Izraeli rozhodně nepřešlo. Strana Zelených se za vyjádření svého člena omluvila a začala řešit Hnykův vyhazov.

    „Strana zelených se omlouvá za vyjádření člena, který nepřijatelným způsobem reaguje na teroristické činy v Izraeli. Jeho vyjádření je v rozporu s postojem i hodnotami naší strany a u nás nemá své místo. Předsednictvo jej vyzvalo k ukončení členství a podalo podnět k vyloučení,“ uvedli Zelení, kteří se dočkali slov chvály i od politických oponentů, třeba pražské ODS či Patrika Nachera z hnutí ANO.

    A jak se zdá, dny podporovatele islamistického hnutí Hamás ve straně jsou skutečně sečteny. Jeho profil na webových stránkách Zelených už zmizel.

    Nepřijatelné. Vyhazov řešíme

    Expres.cz oslovil s žádostí o vyjádření k šokujícímu statusu také spolupředsedu Zelených Michala Berga. Ten zopakoval, že se strana rozhodně s vyjádřením Hnyka neztotožňuje.

    „Tohle vyjádření je úplně nepřijatelné, proto jsme hned jménem strany omluvili a přijali kroky jeho vyloučení. Taková vyjádření nejsou v souladu s postojem ani hodnotami strany a nemají u nás místo. Situace na Blízkém východě vzbuzuje u lidí množství emocí a chuť ji komentovat. Přitom je potřeba mít na paměti, že nekomentujeme válečný film, počítačovou hru nebo fotbalový zápas. Jedná se o lidské životy a s tímto je potřeba ke všem vyjádřením přistupovat,“ uvedl Berg.

    „Jako Zelení důrazně odsuzujeme teroristické útoky Hamásu a vyjadřujeme solidaritu všem obětem. Izrael má právo chránit svou bezpečnost. Zároveň se připojujeme k výzvám k deeskalaci násilí, zabránění dalším civilním obětem a jejich ochraně před válečnými zločiny,“ dodal.

    Na závěr také vysvětlil, jak se to má s vyloučením Tomáše Hnyka ze strany.

    „Proces vyloučení má nějaká pravidla, v demokratické straně se nevylučuje smskou. Na nejbližším jednání předsednictva podáme ten podnět k vyloučení a pak o tom bude rozhodovat příslušný orgán,“ objasnil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 15:00 pátek 16. února 2024. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      58
    • Tvl
      46
    • Super
      14
    • Haha
      13
    • Cože
      8
    • Sladký
      5