Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Bartoš dělal pro zkrachovalého podnikatele. Firma provozovala „letadlo“ a dluží 2 miliardy

    Ivan Bartoš byl hlavní tváří marketingové kampaně na vyhledávač práce AirJobs. | foto: archiv

    Možná už za pár dní převezme Ivan Bartoš Ministerstvo pro místní rozvoj a nově i digitalizaci. Jako ministr bude mít pod sebou tisícovky úředníků a bude spravovat miliardový rozpočet. Zvládne to? V minulosti lídr Pirátů řídil velkou marketingovou kampaň na vyhledávač práce AirJobs, firma nakonec skončila v dluzích, a to za peníze tuzemského finančníka, který čelí obvinění z dluhopisových podvodů.

    Předseda Pirátské strany úzce spolupracoval s podnikatelem Tomášem Bártou, který měl připravit o úspory téměř 900 drobných investorů. Po krachu jeho skupiny EMTC zůstaly dluhy ve výši 1,8 miliardy korun. Bartoš byl z pozice marketingového ředitele jednou z hlavních tváří Bártova projektu online pracovního portálu AirJobs.cz. Provozovatelem portálu byla společnost Personal One ze skupiny EMTC Tomáše Bárty.

    Ivana Bartoše má veřejnost zafixovaného především jako „hlavního piráta“ a nyní horkého adepta na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci. Málokdo už ale ví, že v roce 2015 stál za velkou reklamní kampaní pro již neexistující pracovní portál AirJobs. Za projektem se širokou marketingovou kampaní a investicí 15 milionů korun stála obchodní skupina EMTC Tomáše Bárty, který rovněž působil ve zkrachovalé společnosti Bohemia Energy.

    Možná si to pamatujete. Letní startovací kampaň „Vysmátí z práce“ s mottem „Chcete, aby váš víkend měl sedm dní?“, kterou provázela píseň Dana Bárty a běžela téměř všude v onlinu i v tisku. Lákala především mladé lidi na super práci, v níž se prý nepředřete. Její šéf Ivan Bartoš pak mluvil o velkých plánech.

    „V marketingu jsem dostal relativně volnou ruku. Chceme být pracovní portál, který je těsně pod úrovní headhunterů. Něco jako takový český LinkedIn,“ vysvětloval projekt, který měl předstihnout jedničky na trhu Jobs.cz a Prace.cz. 

    Za působení Ivana Bartoše v AirJobs.cz přitom firma generovala dluhy v řádech desítek milionů korun. V roce 2015 to byla provozní ztráta 28 milionů korun. V roce 2016 pak dokonce více než 46 milionů korun. V roce 2019 byl projekt s velkou finanční dírou formálně ukončen.

    Bartoš v té době už působil ve vysoké politice. Od roku 2009 jako předseda Pirátů s krátkou přestávkou v roce 2015, kdy rezignoval ve vedení po neúspěšné kandidatuře do Evropského parlamentu v roce 2014. Právě tehdy se nechal zlanařit do vysokého marketingu. V roce 2016 se do politiky znovu vrátil a byl opět zvolen lídrem Pirátů. O rok později se strana dostala do parlamentu. Ještě v roce 2016 podle deníku E15 hrdě přebíral za společnost z Bártovy zkrachovalé skupiny EMTC ocenění „IT projekt roku“.

    Podle našich informací působil ve firmě ještě další rok, přičemž projekt vykazoval další ztráty.

    Ve chvíli, kdy Bartoš zahříval poslaneckou lavici, pak firma společně s dalšími ze skupiny EMTC skončila dokonce v insolvenci.

    Ještě v březnu 2016 hrdě přebíral za společnost ocenění „IT projekt roku“. (zdroj: E15)

    Skupina EMTC měla lákat investory na investice formou dluhopisů do technologických projektů. Vedle AirJobs.cz šlo především o výukovou aplikaci pro děti Lipa Learning. Insolvenční správce ve své zprávě však upozornil soud na to, že dluhopisový program skupiny EMTC naplňuje znaky investičního podvodu, takzvaného letadla, známého také jako Ponziho schéma. Jedná se o finanční trik, kdy jsou existující dluhopisy opakovaně vypořádány z peněz získaných z další emise dluhopisů. Bárta takové tvrzení odmítá a správce dal k soudu. 

    Podle informací deníku E15 se Tomáši Bártovi povedlo přivést do svého projektu, který se může stát největším dosavadním dluhopisovým průšvihem v Česku, i řadu veřejně známých osobností včetně umělců.

    Ivan Bartoš po debaklu v parlamentních volbách

    Bartošův někdejší zaměstnavatel Tomáš Bárta se na českém maloobchodním trhu proslavil hlavně jako vrchní náborář tehdy největšího alternativního dodavatele energií, firmy Bohemia Energy, jíž pomohl získat přes 500 tisíc zákazníků. Poté se několik let soudil s majiteli Bohemia Energy Jiřím a Hanou Písaříkovými o desetiprocentní podíl v jejich firmě. Právě krach dodavatele Bohemia Energy byl špatnou zprávou také pro věřitele zkrachovalého byznysmena Tomáše Bárty a jeho skupiny EMTC, kteří se měli na pohledávkách od Bohemia Energy ekonomicky zahojit.

    Na Ivana Bartoše jsme se obrátili s dotazem, jak s odstupem času hodnotí zkrachovalý projekt a proč podle něj projekt neuspěl, do vydání článku nám neodpověděl. Piráti se od začátku svého působení na celorepublikové politické scéně zaklínají absolutní transparentností a ostře se vymezují vůči kontroverzním podnikatelům.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 6. dubna 2022. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      242
    • Super
      97
    • Haha
      26
    • Tvl
      23
    • Cože
      8
    • Sladký
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...