Šance pro islamisty? Němci a spol. se raději stahují z Iráku, kde je měli hlídat

Islámský stát už sice nepředstavuje pro oblast Blízkého východu enormní nebezpečí, přesto ještě definitivně poražen nebyl. Závěrečné fáze boje proti nechvalně proslulé teroristické organizaci teď ovšem musejí počkat. Státy koalice proti ISIS začaly svoje vojáky postupně stahovat z Iráku, a to ze strachu před hrozícím nebezpečím spojeným s atentátem na generála Sulejmáního. Je to snad pro islamisty šance, aby sebrali další síly?

Boj s islamisty byl odsunut na druhou kolej. Islámský stát se sice pomalu, ale jistě rozpadá, pokud ovšem jeho šéfové vyčkávají na novou příležitost udeřit, pak možná právě teď přišla.

V Iráku sice působí koalice států bojujících proti IS, která má za cíl teroristy dorazit a kontrolovat jejich případné aktivity, jenže ta v současné chvíli svoje působení přerušila. Země se totiž bojí o bezpečí svých vojáků poté, co Spojené státy zabily íránského generála Kásima Sulejmáního.

Týká se to třeba Německa. Bundeswehr, tedy německá armáda, už v týdnu instruoval svoje vojáky, aby se sbalili a připravili na evakuaci. Následně byly jednotky působící v Bagdádu a Taji naloženy do letadel a převezeny na základnu v Jordánsku.

Jiné státy zase vojáky v Iráku prozatím nechávají, veškerou energii ale plánují soustředit na jejich ochranu.

Je to snad příležitost pro Islámský stát?

To se týká i Spojených států. Irácký parlament je už před týdnem vyzval, aby ze země stáhly pět tisíc svých vojáků. To ale odmítl sám ministr obrany Mark Esper.

Ať tak, či onak, boji proti posledním silám Islámského státu se v tuto chvíli prakticky nikdo věnovat nebude. Pro radikály tím dost možná vznikne prostor k tomu, aby znovu alespoň trochu nabrali na síle. 

Nezbývá tedy než doufat, že se situace na Blízkém východě co nejdříve uklidní.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:27 pondělí 11. května 2020. Anketa je uzavřena.

  • 31
  • 25
  • 24
  • 24
  • 22
  • 22