Vítězství zdravého rozumu! Předražená neziskovka HateFree Culture končí!

Odchod Jiřího Dienstbiera z postu ministra pro lidská práva následuje i definitivní konec projektu, jehož se stal Dienstbier duchovním otcem a horlivě ho propagoval. Jeho nástupce ve funkci Jan Chvojka se rozhodl zrušit kontroverzní projekt HateFree Culture, jehož činnost, rozpočet a podivné praktiky byly častým terčem kritiky.

Odkaz Jiřího Dienstbiera se hroutí jako domeček z karet. Poté, co byl sám Dienstbier odvolán z funkce ministra pro lidská práva nastane i definitivní konec jeho klíčového projektu HateFree Culture. Záměr v projektu nepokračovat potvrdil Dienstbierův nástupce ve funkci Jan Chvojka.

Projekt HateFree Culture byl terčem ostré kritiky veřejnosti. O mnoha podivných praktikách, přebujelém rozpočtu a jeho nekoncepčích investicích a o celkové neúčelnosti projektu jako takového jsme často psali i na Expresu. Ministr Chvojka nyní potvrdil názor, že projekt byl slepou uličkou.

Chvojka oznámil, že projekt vždy vnímal jako časově omezený a jeho čas vyprší letos v dubnu. Tím rozlítil představitele HateFree Culture a spřízněné levicové aktivisty. Jejich nátlaku ale ministr podlehnout nehodlá a za svým rozhodnutím si stojí.

„Kampaň HateFree Culture se bohužel dostala do určité slepé uličky. Nejvíc pozornosti nakonec přitahuje její pozadí, financování a personálie s ní spojené, méně už její obsah,“ uvedl Chvojka v rozhovoru pro magazín Týden. Postavil se tak za kritiky, kteří projektu vytýkali jeho jednostrannost a manipulativnost provozovanou lidmi, kteří pobírali desetitisíce a ve skutečnosti nebyli žádnýmí odborníky a napáchali více škody než užitku.

Konec HateFree Culture lze vnímat jako vítězství zdravého rozumu a důkaz toho, že ministerstvo pro lidská práva lze vést i jinak, než tomu bylo za Dienstbiera, který z něj svými rozhodnutími a v neposlední řadě i sveřepou propagací HateFree Culture dokázal udělat nejméně populární resort s puncem zbytečnosti. Chvojkovi se zatím pošramocenou pověst svého úřadu daří poměrně úspěšně napravovat.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 úterý 6. června 2017. Anketa je uzavřena.

  • 267
  • 19
  • 17
  • 12
  • 12
  • 10