Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Věštkyně s křišťálovou koulí a naprostá hrdinka. Greta už káže i ve videoklipech

    Před několika týdny vystoupila v CNN Greta Thunbergová jako odbornice na koronavirus a radila lidem, jak by se měli chovat. Následně se pustila do soudní rozepře se státy, jako je Německo, Francie nebo Turecko. Do toho slíbený dokument na BBC a nově také účinkování v rockovém videoklipu skupiny Pearl Jam, která z mladé Švédky udělala věštkyni, jež světu vyvěštila klimatickou zkázu. Pearl Jam v minulosti provokovali například plakátem s mrtvým Donaldem Trumpem.

    Kdo dnes nemluví o klimatu a klimatických změnách, jako by neexistoval, to si možná řekla slavná americká rocková skupina Pearl Jam, která se rozhodla prostřednictvím své nové desky vyslat své poselství do světa.

    A kdo jiný by měl v písni o klimatické nouzi vystoupit než nejslavnější aktivistka na světě Greta Thunbergová. Tu celý nápad údajně zcela nadchl a role věštkyně se jí prý velmi líbí.

    Pearl Jam vyprodávají své koncerty od začátku 90. let a patří mezi nejvlivnější rockové kapely. Na svém novém albu Gigaton mají píseň Retrograde, kde nechali účinkovat Gretu Thunbergovou.

    Ta se ve videoklipu objeví animovaná a tvůrce videoklipu ji obdařil věšteckou koulí. Nejde přitom o trefnou narážku, ale o upřímně míněnou poctu této Švédce, již kapela obdivuje.

    „Pearl Jam už třicet let dělají skvěle jednu věc. Říkají pravdu a posílají varovné výstřely směrem k těm mocným, kteří na planetě rozhodují. Thunbergová byla jediný člověk, kterého jsem si v té roli dokázal představit,“ říká australský režisér Josh Wakely, který má na Gretě rád především to, jak klidně působí.

    „Je prototypem absolutního kamenného a chladného hrdiny,“ dodává Wakely, jenž zřejmě neviděl plamenný projev Grety Thunbergové v New Yorku.

    Greta Thunbergová vystoupila ve videoklipu kapely Pearl Jam.

    Švédka ve videoklipu předpovídá tání ledovců a s tím související ničivé záplavy. Voda zničí Manhattan, Paříž, Seattle a Londýn. Austrálii zase zničí požáry.

    Vzhledem k omezením kvůli koronaviru nemohla Thunbergová ve videoklipu vystoupit osobně, a tak je v něm jen animovaná.

    „Nabídla mi přesně to, co jsem hledal. Bylo to ohromné vzrušení, když jsem viděl, že mám od ní e-mail a pak jsem v něm četl to, jak se jí projekt líbí a jak se do něj zamilovala,“ dodává Wakely.

    V roce 2018 se kapela zase zviditelnila pomocí kontroverzního plakátu, který vydala. Byl na něm mrtvý americký prezident Donald Trump, jehož zrovna pojídal orel.

    Co se týče propagace Grety Thunbergové, její fanoušci se mohou těšit sérii dokumentů od BBC, které budou zaměřené právě na tuto aktivistku. Tento projekt byl oznámen v únoru s tím, že bližší informace producenti přinesou. Celosvětová pandemie natáčení odložila na neurčito.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:58 čtvrtek 24. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      157
    • Haha
      63
    • Tvl
      44
    • Super
      42
    • Cože
      40
    • Sladký
      40
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...