Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Gretina plavba je jedno velké pokrytectví. Kvůli ní letí letadlem dalších šest lidí

    Ekologická aktivistka, která chce skutečně pomoci planetě Zemi, nebo zpackaná PR akce, která diskredituje ekologická hnutí? Šestnáctiletá Švédka Greta Thunbergová už od středy pluje na jachtě do USA, aby světu ukázala, jak je letecká doprava špatná a neekologická. Podle nových zjištění se ale posádka jachty vrátí zpět do Evropy letecky a není vyloučeno, že na palubě letadla bude sedět i samotná Greta.

    Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová se letadlům vyhýbá, protože svými emisemi přispívají ke globálnímu oteplování. Dívka tedy preferuje jízdu vlakem a na klimatickou konferenci v New Yorku vyjela na jachtě. Cestu zahájila ve středu v britském Plymouthu.

    Německý magazín Focus píše, že kapitán jachty Boris Herrmann se z USA vrátí letecky. Prý navíc existuje možnost, že na palubě letadla bude i Greta a její otec Svante. Spolu s nimi cestují ještě další dva členové posádky.

    „Následkem plachtění tak bude šest letů přes Atlantik. Kdyby Greta Thunbergová a její otec letěli, bylo by jich méně,“ uvedl Focus. Podle německého magazínu cesta mladé aktivistky bude mít na svědomí více škodlivých emisí oxidu uhličitého, než kdyby se jachta nepoužila.

    „Greta a její doprovod si to uvědomují,“ řekl Andreas Kling, mluvčí kapitána jachty Borise Herrmanna. Podle Klinga se posádka plavbou nesnaží zachránit klima, ale spíše upoutat pozornost a povzbudit úvahy o tom, že by lidé mohli méně létat. Tým mladé aktivistky však nesouhlasí s tím, že by plavba lodí způsobovala emise.

    Manažerka týmu Holly Covaová deníku Der Spiegel oznámila, že dohromady bude pro Gretinu cestu na summit potřeba vykonat čtyři lety. Popřela tak dřívější informace, že do Ameriky přiletí pětičlenná posádka a že přeletů bude celkem šest.

    „Plavbu do New Yorku jsme do našeho plánu zahrnuli na poslední chvíli, v důsledku čehož museli do USA letět dva lidé, aby dostali loď zpět,“ řekla Covaová.

    Greta Thunberg: Zapálená aktivistka nebo marketingový produkt a továrna na...

    Plavbu švédské aktivistky kritizoval i český mořeplavec Rudolf Krautschneider. 

    „Přes Atlantik létá spousta lidí ročně, a kdyby všichni jeli na té lodi, na které jede ona, zničili by tisíckrát víc přírody, než když letí letadlem. Kdyby sedla do dřevěné veslice a plula na druhou stranu, tak ještě budiž,“ sdělil Krautschneider v rozhovoru pro server iDNES.cz.

    „Než uděláte plachetnici, vyrobíte daleko víc emisí než při výrobě auta sériovou výrobou. Už výroba dakronových plachet je naprosto neekologická. Jachta navíc musí mít motor, bez něj byste ani nevypluli z přístavu. A jakmile máte motor, máte odpad,“ doplnil mořeplavec.

    Osmnáctimetrová jachta, která je vybavená solárními panely a podvodními turbínami pro výrobu čisté energie, je velmi rychlá, ale také dost skromně zařízená na delší plavby. Není tu WC (jako toaleta se používá kbelík, který se vylévá přes palubu) a kuchyňské vybavení tvoří jeden plynový hořák.

    Prostoru na lodi, kterou se Greta Thunberg plaví do Ameriky, není mnoho.

    Zpět do Evropy ji má převézt nová, pravděpodobně pětičlenná posádka, která se má do USA dopravit letecky. Na palubě je kromě kapitána a Grety také její otec Svante, dokumentarista Nathan Grossmann a také Pierre Casiraghi, vnuk zesnulého monackého knížete Rainiera III. a hollywoodské herečky Grace Kelly.

    Poslední jmenovaný je příslušníkem monacké šlechty, jejíž majetek se odhaduje na dvě miliardy dolarů. Jeho účast na plavbě rovněž budí rozpaky. Sám princ je milovníkem závodních jachet a tato cesta je ideální reklamou na jeho klub v Monaku.

    Navíc Monako je považováno za daňový ráj a černou díru EU. Mnoho boháčů, celebrit a sportovců, včetně těch českých, má své krátkodobé domovy na francouzské Riviéře, aby se tak vyhnuli vysokým daním. To bývá častým terčem kritiky především levicových stran v Evropě, které by si přály větší rovnost.

    Šestnáctiletá Greta se stala globálním hlasem v boji za ochranu klimatu. Loni začala ve Stockholmu stávkovat a místo do školy chodila protestovat před parlament. Postupně se k ní přidávali další mladí lidé ze Švédska a dalších zemí Evropy.

    Z hnutí #FridaysForFuture se stal globální fenomén a Greta Thunbergová je jeho hlavní tváří. Dívka na rok přerušila studium a chystá se cestovat po světě a upozorňovat na klimatickou krizi.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:56 pondělí 16. prosince 2019. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      236
    • Haha
      63
    • Super
      59
    • Tvl
      58
    • Sladký
      51
    • Cože
      48
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...