Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Nesnáším nepokoje, ale chci Ameriku pro všechny bez ohledu na pleť,“ vzkázal Arnold Schwarzenegger

    „Ameriku miluji, ale musí se zlepšit,“ vzkazuje ve sloupku pro server The Atlantic legendární Arnold Schwarzenegger. Bývalý guvernér Kalifornie se ohlédl za svým příchodem do Států v roce 1968 a upozornil, že mu tehdejší kritická situace ve společnosti nápadně připomíná dnešek, kdy do vesmíru startuje raketa a v ulicích panují nepokoje. A varuje, že se společnost, kde panuje rasová nerovnost, musí změnit. „Vlastenectví není jen slepá láska k naší vlajce. Je to práce, kterou děláme pro zlepšení naší země pro každého Američana,“ vzkazuje Schwarzenegger.

    „V roce 1968 jsem emigroval do Ameriky. Snil jsem o tom, že sem přijdu, od chvíle, kdy jsem viděl obrázky Spojených států na základní škole. Pro mě fotografie a záběry mrakodrapů, obrovské mosty, široké dálnice a Hollywood představovaly zemi neomezených možností. Rozhodl jsem se, že sem patřím,“ vzpomíná známý svalovec na svoje americké začátky.

    Schwarzenegger ovšem zjistil, že tak dokonalá Amerika ve skutečnosti není. Podle něj byla situace velmi podobná jako dnes. Zatímco celý svět sledoval start raketoplánu Apollo na Měsíc, v ulicích zuřily nepokoje. 

    „Demonstranti byli v ulicích, aby vyjádřili svůj názor na katastrofální vietnamskou válku, rasistickou politiku po celé zemi, nerovnost žen. Rasistický šílenec George Wallace kandidoval na prezidenta. Martin Luther King junior a Robert F. Kennedy, dva velké hlasy naděje, byli zavražděni a umlčeni. V sobotu jsme sledovali, jak se do vesmíru znovu vydávají odvážní astronauti a naše ulice jsou opět plné protestujících, kteří bojují proti omezujícímu systému,“ píše Schwarzenegger.

    „Posledních několik dní přineslo další brutální připomínku toho, že Amerika není dokonalá. Stále věřím, že jsme největší země na světě, ale musíme se podívat do zrcadla a čelit vlastním démonům, abychom se zlepšovali. Není to tak, že demonstranti, které vidíme v ulicích, Ameriku nenávidí. Jen nás žádají, abychom byli lepší. Žádají nás jménem spoluobčanů, kteří již nemohou promluvit, jako je Ahmaud Arbery, Breonna Taylorová, George Floyd a mnoho dalších,“ vzpomněl bývalý kalifornský guvernér na další černošské oběti americké policie.

    „Když jsem sledoval to hrozné video s Floydovou smrtí, první věc, na niž jsem pomyslel, bylo další video o Ericu Garnerovi, který zemřel jen proto, že prodával cigarety. Nebyli to nebezpeční zločinci na seznamu hledaných, přitom tyto incidenty nejsou zdaleka tak vzácné, jak by měly být,“ dodal.

    Protesty v USA se začínají vymykat kontrole, politici už mluví o možnosti...

    Podle Schwarzeneggera je rasismus ve Spojených státech do očí bijící. 

    „Je to špatné, nespravedlivé, a proto lidé dnes demonstrují. Je naší povinností je poslouchat. Nemůžeme ignorovat problémy nerovnosti v této zemi. (...) Je velmi snadné poukazovat na hořící budovy a zničené obchody a zpochybňovat tím význam protestů. Věřte mi, nenávidím nepokoje stejně jako kdokoliv jiný, násilí musí skončit. Hořící obchody a auta nepřinesly smysluplnou změnu v roce 1968 ani 1992, stejně tak to nepřinese žádné změny dnes. Vandalové odvádějí pozornost od důležité zprávy protestů. Ale my jako Američané nemůžeme dovolit, aby kouř zakrýval skutečné problémy, kterým musíme čelit,“ burcuje herec.

    Arnold Schwarzenegger

    Sám Schwarzenegger se prý považuje za velkého vlastence. Zdůrazňuje však, že pro něj vlastenectví znamená dělat Ameriku skvělou pro všechny.

    „Vlastenectví není jen slepá láska k naší vlajce. Je to práce, kterou děláme ke zlepšení naší země pro každého Američana. Chci, aby tu neomezenou příležitost, která mě sem přitahovala v roce 1968, cítil každý Američan bez ohledu na barvu pleti,“ prohlásil.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 21:07 úterý 29. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      39
    • Trapas
      38
    • Cože
      31
    • Haha
      30
    • Sladký
      30
    • Tvl
      30
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...