Generálova nejbližší trojice: Láska Witowské i exšéf neziskovky, kterou žaloval Ledecký

Kompletní třicetičlenný tým představil generál Petr Pavel na pódiu Fóra Karlín, když v sobotu slavil vítězství v prezidentských volbách. Ve skutečnosti ale existuje ještě jeden mnohem užší okruh lidí, kteří za novým prezidentem stojí. Jsou to tři kolegové, s nimiž generál už v roce 2019 zakládal spolek, jehož výsledným produktem byla právě kandidatura na Pražský hrad. A podle blízkého okolí zároveň také kamarádi, kteří mají na budoucího prezidenta vliv a budou mu v nové funkci po ruce.

Pro bezpečnou budoucnost, takový název nese spolek, který generál Pavel v prosinci roku 2019 založil, aby z něj posléze vzešla iniciativa Spolu silnější. S tou pak začal objíždět republiku, angažovat se ve veřejném prostoru či, chcete-li, odstartoval prezidentskou kampaň.

V zápise o založení spolku jsou podpisy celkem čtyři. Petr Pavel projekt vytvořil ve spolupráci se třemi dalšími kolegy. A ti mu i nadále, po úspěšných prezidentských volbách, zůstávají nablízku a budou mu na Pražském hradě radit.

Kteří to jsou?

Jedním z nich je Petr Kolář, vlivný lobbista známý i díky vztahu s novinářkou Světlanou Witowskou. Ta se ho ostatně čerstvě zastala na sociální síti Twitter poté, co její exkolega z České televize Václav Moravec ve svém pořadu vznesl otázku, zda bude mít Kolář u generála Pavla podobnou funkci jako Zemanův poradce Martin Nejedlý.

Přes podrážděnou reakci Witowské je ale logické, že se lidé na roli Petra Koláře ptají.

Generál Pavel mu sice oficiální funkci na Hradě nedá, ale i během oslav ve Fóru Karlín ho představil na pódiu jako „přítele po boku“. Kolář přitom zároveň zastává seniorní pozici v americké společnosti Squire Patton Boggs, která působí i v Česku. A ta se hlásí mimo jiné i k politickému lobbingu.

Světlana Witowská a Petr Kolář

„Naše přední oddělení veřejné politiky může vyvinout účinné strategie, které zajistí, že vás ve správný čas vyslyší správní lidé. Můžeme vám také pomoci předem nebo v reálném čase posoudit, jaké vládní politiky by mohly ovlivnit vaše obchodní zájmy,“ stojí na stránkách společnosti.

Evropské hodnoty předal Jandovi

Dalším parťákem Petra Pavla, který s ním spolek zakládal a na pódiu Fóra Karlín se objevil coby osobní tajemník, je Radko Hokovský.

Jedná se o analytika, který se ale nejvíce proslavil jakožto zakladatel neziskové organizace Evropské hodnoty. Ta si klade za cíl především boj s radikalizací společnosti, šířením extremistických názorů či autoritářských tendencí. Její vizí je naopak prosperující a svobodné Česko, organizace také staví na spolupráci s USA.

Radko Hokovský s Jakubem Jandou

Hokovský už v neziskovce není, funkci výkonného ředitele předal v roce 2018 svému dlouholetému zástupci a kamarádovi Jakubu Jandovi. Ten i s celými Evropskými hodnotami nechvalně proslul během covidové pandemie, kdy organizace zveřejnila svůj vlastní seznam největších dezinformátorů z řad celebrit.

Na prvním místě tehdy figuroval Janek Ledecký, stříbrný byl Daniel Landa, třetí pak Ilona Csáková. Zpěváci se nařčení bránili, řešili ho dokonce právní cestou.

Třetím členem trojice kolem generála Pavla je František Vrabel, datový analytik, který založil společnost Semantic Visions. Ta se specializuje na boj s dezinformacemi a v minulosti v ní pracovala dokonce i Pavlova tisková mluvčí Markéta Řeháková.

Vrabel se v médiích výrazně objevuje zejména poslední rok, kdy poskytl celou řadu rozhovorů na téma dezinformační války, kterou vede Rusko.

František Vrabel

Je jedním z nejhlasitějších zastánců vypínání dezinformačních webů. Například v rozhovoru pro iRozhlas.cz v loňském roce prohlásil, že se jedná o správnou cestu, protože nenávist, kterou takové weby šíří, otravuje demokratickou společnost.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:55 úterý 30. května 2023. Anketa je uzavřena.

  • 176
  • 25
  • 18
  • 8
  • 8
  • 6