Manželka generála Pavla: Vojačku Evu sbalil v kasárnách na knír! V KSČ byli oba

Patří k nejžhavějším favoritům prezidentských voleb, ale o jeho potenciální první dámě se toho příliš neví. Rozhodně ne tolik jako třeba o Monice Babišové nebo Robertu Nerudovi. Přesto má manželka generála Petra Pavla hodně zajímavý příběh. Už jen proto, že se dvojice potkala ještě za minulého režimu v kasárnách. Jejich láska přetrvává dodnes.

Celý život generála Petra Pavla se točí kolem armády, aby také ne, když uniformu obléká už od časů, kdy byl studentem. A tak není divu, že se právě v tomto prostředí seznámil i se svou životní láskou.

Blondýnku Evu potkal v Prostějově, poprvé už roku 1985. Ona jemu padla do oka hned, opačným směrem chemie zafungovala až po čase.

„Začínala jsem tehdy v Prostějově a on tam už pracoval. Oba jsme bydleli na posádkové ubytovně, takže jsme se normálně potkávali a míjeli. Možná je to legrační, ale svým zjevem mě výrazněji zaujal až s knírem. Tenkrát černým. Trochu mi tím připomínal tátu,“ vyprávěla Eva před lety pro magazín MF DNES.

Jak bylo zmíněno, generál Pavel to měl trochu jinak.

„Padla mi do oka hned, když přišla na prostějovskou ubytovnu. Hezká holka, kterou neustále obklopoval houf obdivovatelů v modrých uniformách. Získat její přízeň v tvrdé konkurenci by mě tehdy stálo hodně úsilí s nejistým výsledkem... A jako výsadkář jsem to ani neměl zapotřebí. A také, pravda, v té době jsem ještě neměl knír,“ vysvětloval Pavel, který se ale nejdříve vehnal do chomoutu s první manželkou Hanou.

Generál Petr Pavel s manželkou Evou

Nakonec si k sobě cestu našli, kromě dalšího je spojovaly i velké armádní ambice. Koneckonců Eva Pavlová stejně jako manžel kvůli kariéře vstoupila do KSČ.

„V roce 1985 jsem chtěla pokračovat ve své armádní kariéře, proto jsem se přihlásila ke studiu na vysoké škole. Bylo mi řečeno, že není ten správný čas a mám nevyhovující kádrový profil. Zkusila jsem to, neuspěla jsem. K parametrům studia na VŠ se členství ve straně považovalo za samozřejmost. Prostředí, v němž jsem studovala a později pracovala, na to mělo obrovský vliv. Nakonec jsem si přihlášku do strany podala a uvedla do ní standardní fráze a věci, které mi byly doporučeny. Pro mě jako ženu a zároveň v situaci, kdy mí rodiče v KSČ nebyli, to byla tehdy jediná cesta, jak se dál v armádě vzdělávat. Dne 20. listopadu 1989 jsem stranický průkaz odevzdala,“ popisovala před časem pro web Přítomnost.cz.

Jedním dechem dodala, že vstup do strany byl chybou a že jako naivní a mladá dívka podlehla tlaku.

Manželka Eva generála Pavla svědomitě podporuje v prezidentské kampani.

Pro roli první dámy má Eva Pavlová bohaté zkušenosti. Manžela běžně doprovázela při zahraničních cestách coby nejvyššího vojenského představitele NATO i náčelníka Generálního štábu Armády ČR.

Role se chce zhostit zodpovědně, nehodlá být jen neviditelnou paní Columbovou v ústraní. Jako první dáma by se chtěla věnovat například tématu postavení žen ve společnosti.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:30 úterý 4. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

  • 164
  • 34
  • 19
  • 16
  • 7
  • 6