Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Generál Pavel o dětství v armádě: Naši se rozvedli a já hledal dobrodružství. Opušťák? Jednou za měsíc

    Generál Petr Pavel vzpomínal na dětství a začátky v armádě. | foto: Insider

    Všichni ho znají jako generála s přísným výrazem, který se před prezidentskými volbami snaží ukázat vlídnou tvář. Není divu, generál Petr Pavel si prožil dětství ve spartánských podmínkách. Vojenskou kariéru započal už jako mladý chlapec na střední škole, nedlouho poté, co se mu rozvedli rodiče. „Byli jsme děti v uniformě, ale oni s námi zacházeli jako s vojáky základní služby. Sešněrovaní jsme byli od budíčku do večerky,“ rozpovídal se aktuálně největší favorit na prezidenta pro podcast Insider.

    Michal Půr a Tomáš Jirsa si budou do populárního Insideru před prezidentskými volbami zvát jednoho kandidáta po druhém. Spíše než politické otázky s nimi hodlají probírat jejich životy a soukromí.

    Jako první padla volba na generála Petra Pavla. Ten se kromě dalšího rozpovídal i o tom, jaké bylo jeho dětství coby začínajícího vojáka. A jak jeho cesta do armády vlastně vedla.

    „Můj táta byl voják, takže já jsem doma tu uniformu vídal. Musím ale říct, že tohle mě nikdy až tak moc nemotivovalo, protože táta byl většinu času pryč. Měl jsem ho jako takového víkendového tátu. Pak se stejně jako v mnoha jiných rodinách stalo to, že se naši rozvedli, takže část mého dospívání byla nepříjemná,“ prozradil Pavel.

    „Přišla možnost jít na gymnázium z osmé třídy. U mě se to všechno sešlo, takový ten pocit dobrodružství, vzdálenost a do určité míry to, že od těch problémů uteču a budu někde jinde. Když pak přišli náboráři z vojenského gymnázia a slibovali, kolik tam bude sportů, rozhodl jsem se téměř hned,“ zavzpomínal na to, jak se poprvé dostal k uniformě.

    Generál Petr Pavel v podcastu Insider u Michala Půra a Tomáše Jirsy

    Jenže střet s realitou byl poněkud jiný než představy chlapce středoškolského věku. To pozdější generál pocítil záhy.

    „Moje představy o tom, jak to vypadá v armádě, byly hrozně romantické a zkreslené. V dobrém i ve špatném. Na jednu stranu to bylo fajn, zpočátku jsem to bral jako takový dlouhodobější tábor s kluky stejného věku. Měli jsme tam různé zážitky, třeba jsem si mohl udělat základní výsadkářský výcvik. Pak tam ale byla tmavá stránka, že jsme vlastně byli děti v uniformě. Oni s námi zacházeli jako s vojáky základní služby, ale my si přitom chtěli blbnout a užívat si. Byli jsme sešněrování od budíčku do večerky, sem tam maximálně nějaká vycházka, ale to jen omezeně. Jednou za měsíc na opušťák na víkend domů,“ zavzpomínal generál.

    „Dost mě to svazovalo, a navíc tam byli lidé, kteří mi dost lezli na nervy. V tom vojenském školství nebyl úplně výkvět armády. Situaci ve společnosti jsem vnímal asi jako většina dětí v té době. Prostě jsem ji neřešil. Protože koho v té době z mladých lidí zajímala politika,“ dodal.

    Generál Petr Pavel v podcastu Insider

    Pro mnoho lidí a zejména dnešní mládež jde o děsivou představu. Za rodinou se Petr Pavel podíval zřídka, konkrétně jednou do měsíce. Rodiče byli, jak zmínil, rozvedení a cesta z vojenského gymnázia domů zatraceně dlouhá.

    „Někdo by to nazval podmínkami jako ve vězení. Já to vnímal jako takový horší skleník. Byli jsme do značné míry izolovaní od vnějšího světa. Z Opavy jsem to za tátou do Tábora nebo za máti do Kladna měl deset až dvanáct hodin cesty s několika přestupy a dohromady jsem na to měl osmačtyřicet hodin. Polovinu cesty jsem tedy strávil někde na cestě a polovinu jsem byl doma s jedním vyspáním,“ krčí Pavel rameny.

    Generál Petr Pavel zamlada

    Přesto svého rozhodnutí dát se k armádě nikdy nelitoval. Naopak, zpětně na svou kariéru může být pyšný.

    „Tehdy mě to mrzelo, ale zpětně ne. Jsem tak trochu šťastná povaha, že se netrápím tím, co už nemůžu změnit. Bral jsem to, jak to přišlo,“ vysvětlil s úsměvem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:32 čtvrtek 30. března 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      154
    • Super
      30
    • Haha
      13
    • Sladký
      8
    • Tvl
      8
    • Cože
      2
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

    Vezmeme vás na titulní stranu
    Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

    jít naiDNES.cz