Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Pirátka Horáková (40) zuřila, že nemá vakcínu. Pracuje na magistrátu za 96 tisíc!

    Alexandra Udženija se pustila do pirátky Evy Horákové. | foto: Profimedia.cz

    Je jí 40 let a pracuje na magistrátu jako šéfka výboru pro sociální politiku, přesto se Eva Horáková (Piráti) dožaduje vakcíny proti koronaviru, aktuálně určené pro seniory nad 80 let a zdravotníky. Horáková sice dříve pracovala jako zdravotní sestra, to už ale dávno neplatí. Na jednání magistrátu se podle Parlamentních listů rozčilovala, že se zapsala do registračního systému, ale dosud ji nikdo ani nekontaktoval. Expresu celou situaci popsala šéfka zastupitelů ODS Alexandra Udženija, podle níž je chování Horákové absurdní. A přidala historku, jak nedávno rozbrečela ředitelku domova seniorů.

    Podle Alexandry Udženija vystoupila Horáková se svou stížností, že dosud nebyla naočkována, ve chvíli, kdy se na magistrátu řešil postup Prahy v následujících týdnech.

    „Paní Horáková se rozčilovala, že se přihlásila do centrálního registračního systému a vybrala si jako místo očkování nemocnici Motol a že dosud nebyla ani kontaktována. Sedělo u toho hodně lidí, byla tam i hygienička Jágrová a řešilo se, jak probíhá očkování, jaké máme v Praze zásoby, jak probíhá příprava očkovacího centra a tak dále. A v rámci této diskuze si paní Horáková stěžuje, že registrační systém nefunguje, protože ona nedostala očkování,“ popsala Udženija pro Expres.cz.

    Jak přitom uvedl server Parlamentní listy, Horáková už dávno nepracuje jako zdravotní sestra, naopak si teď na magistrátu vydělává přes 96 tisíc korun měsíčně. Navíc je aktuálně na mateřské.

    „Bavila jsem se s dalšími lidmi z magistrátu, kteří z toho byli v šoku. Nevidím důvod, proč by se paní Horáková vůbec měla hlásit do centrálního registračního systému. Že byla zdravotní sestrou, to je pravda, ale vždyť tu práci dlouhodobě nevykonává. Je dobře placenou předsedkyní sociálního výboru, nevidím důvod, proč by zrovna ona měla mít nárok na očkování. Je to absurdní,“ kroutí hlavou Udženija.

    „Tady je vidět, jak Piráti kážou vodu a pijí šampaňské. Takhle přesně se chovají ve všem. Oni mohou všechno, my ostatní nemůžeme nic,“ neodpustila si rýpnutí do Pirátů, s nimiž je dlouhodobě na nože.

    Alexandra Udženija

    Ovšem právě i spolustraníci byli tentokrát z projevu Horákové, která se domáhala očkování, podle Alexandry Udženija značně vyvedeni z míry.

    „Myslím, že i její spolustraníci byli šokováni, že to tam takhle nahlas řekla. Snažili se od toho tématu odejít jinam, vůbec to nekomentovali. Bylo to online, máte tam před sebou obličeje lidí, takže jsem ty reakce viděla dobře,“ směje se.

    Pirátka Eva Horáková se ovšem brání. Očkování se podle svých slov nedomáhá jako bývalá zdravotní sestra, nýbrž proto, že spadá do rizikové skupiny.

    „Ze svého onemocnění a titulu spadám do skupiny rizikových osob, neboť mám transplantovaný orgán již 11 let a jsem v rizikové skupině, protože užívám imunosupresiva kontinuálně, takže onemocnění covid-19 je pro mě smrtelné a budu oslovena IKEM, svojí mateřskou nemocnicí, abych se tam podrobila očkování,“ uvedla ve vyjádření pro Parlamentní listy k případu Horáková.

    Eva Horáková je předsedkyně Výboru pro sociální politiku ZHMP.

    Několik radních ale zdůraznilo, že šéfka výboru pro sociální politiku nic takového nezmínila a celý svůj výstup směřovala k tomu, že je zdravotník.

    Rozbrečela ředitelku!

    Eva Horáková má očividně na magistrátu poměrně širokou řadu odpůrců. Zeptali jsme se Alexandry Udženija, zda je na vině i způsob, jakým vede sociální výbor, za který inkasuje vysoký plat.

    „Když něco dělá, vytváří v tom chaos. Na minulém zastupitelstvu jsme si vyžádali jednání s ní a paní radní Johnovou, která má na starosti sociální a zdravotní politiku. Prosili jsme, aby paní Horáková přestala terorizovat ředitele domovů pro seniory, aby k nim přestala neustále jezdit na nějaké kontroly, aby si přestala vyžadovat papíry a potvrzení, jak co dělají a nedělají. Vedení a pracovníci domovů pro seniory by se měli v téhle době starat o lidi, ne dokola posílat paní radní Horákové odpovědi. Co ona dělá, to je chaos, kontroly, výzvědy... Chová se tak, jako bychom byli v 50. letech,“ prozradila nám Udženija.

    „Musím říct, že na mé straně byla i paní Johnová z hnutí Praha sobě, která řekla, že i jí se tohle jednání zdá absolutně neadekvátní, aby se paní Horáková rýpala ve zbytečnostech a procesních věcech. Až tahle krize odejde, pak si můžeme říct, který domov pro seniory dělal něco lépe a který hůře,“ míní.

    Nedávno podle ní dokonce jednání Horákové zašlo tak daleko, až se před ní psychicky složila ředitelka Domova pro seniory Elišky Purkyňové v Praze 6 Eva Kalhousová. Tu si šéfka výboru pozvala na kobereček, protože se v domově rozšířil covid-19 a zemřelo tam 34 seniorů. 

    Horáková v médiích naznačovala, že vedení v čele s Kalhousovou pochybilo, to však ředitelka odmítá.

    „Bylo to online a paní ředitelka Kalhousová se na tom jednání rozbrečela. Vystoupení paní Horákové a celkově její ataky byly takové, že se rozplakala a psychicky to těžce nese ještě dnes. Paní Horáková na tento domov pro seniory útočí dlouhodobě, obviňuje vedení z toho, že se jim tam jako prvnímu domovu dostal covid a reagovali špatně. Na výboru byl přitom i ředitel záchranné služby či hygienička Jágrová a všichni potvrdili, že vedení udělalo maximum,“ řekla nám Udženija.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:44 čtvrtek 1. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      256
    • Super
      29
    • Tvl
      15
    • Haha
      7
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...