Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Eritrejec, který vraždil v Německu: Vychovával tři děti, práce ho prý ale frustrovala

    Habte Araya byl označován na úspěšně integrovaného migranta. V pondělí ale ve Frankfurtu chladnokrevně strčil pod vlak matku s dítětem. | foto: Facebook

    Zákeřně zezadu přistoupil k ženě s osmiletým synem a hodil je pod kola projíždějícího vlaku, což chlapec nepřežil. Čin Eritrejce otřásl celým Německem, šokující jsou ale i informace o jeho minulosti. Chladnokrevný vrah Habte Araya byl dříve dokonce tváří brožury švýcarského svazu pracovníků jako úspěšně integrovaný uprchlík. Jenže poslední dobou prý cítil frustraci, prvního zločinu se dopustil už ve Švýcarsku a v Německu pak vraždil už jako hledaný kriminálník. O jeho minulosti informoval německý Bild.

    Úspěšně integrovaný migrant, tak byl ve Švýcarsku, kam v roce 2006 uprchl, veden frankfurtský vrah Habte Araya. Dokonce se objevil na brožuře švýcarského svazu pracovníků, a to v roce 2017. 

    Jakmile mu totiž byl udělen azyl a od roku 2011 dokonce i možnost neomezeného pohybu po Schengenu, začal pracovat nejprve jako zámečník a poté v dílně dopravní společnosti v Curychu.

    „Na Švýcarsku mám rád téměř všechno. Na začátku to pro mě bylo těžké kvůli jazyku a komunikaci, ale teď už ne. Líbí se mi, že se tady každému dostane pomoci, ať už je chudý, nebo bohatý,“ vyprávěl, když byl dáván za vzor toho, jak se migranti dokážou začlenit do evropské společnosti.

    „Přeji si, aby moje děti měly lepší a snadnější život než já,“ dodal také otec tří dětí ve věku jednoho, tří a čtyř let.

    Habte Araya na brožuře švýcarského svazu pracovníků. V roce 2017 tam byl dáván jako vzor úspěšné integrace.

    Kde tedy nastal takový zlom, že Araya, kterého bývalí kolegové popisují jako spolehlivého a pracovitého, o dva roky později chladnokrevně strčil pod vlak náhodně vybranou ženu s dítětem a o to samé se pokusil i u opodál stojící důchodkyně, která se naštěstí dokázala ubránit?

    Habte Araya byl označován na úspěšně integrovaného migranta.

    Na scénu přichází v podobných případech oblíbené univerzální slovíčko: frustrace. 

    Araya prý začínal být nespokojen s prací u dopravní společnosti, cítil, že se nemůže nikam posunout. Už od začátku roku byl v pracovní neschopnosti, a dokonce musel podstoupit psychiatrické vyšetření. Před týdnem situace eskalovala.

    Ve Frankfurtu došlo ke chladnokrevné vraždě. Eritrejec přišel zezadu k matce s dítětem a oba shodil pod vlak. Chlapec na místě zemřel.

    Eritrejec měl 25. července vypěnit, zavřít svou manželku a děti v bytě a s nožem v ruce zaútočit na sousedku. Podle své ženy se choval jako blázen, a tak zavolala policii. 

    Araya ale utekl, sedl na vlak a ujel do sousedního Německa. Právě tam, na hlavním nádraží ve Frankfurtu, pak v pondělí ráno chladnokrevně vraždil.

    Aktuálně už se Habte Araya nachází ve vazbě, ta na něj byla uvalena téměř okamžitě po zadržení. Souzen bude za vraždu a dvojnásobný pokus o vraždu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:42 čtvrtek 28. listopadu 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      129
    • Super
      33
    • Sladký
      30
    • Cože
      29
    • Trapas
      29
    • Haha
      28
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...