Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Otazník kolem Slovanské epopeje: Dostává se moc blízko vlivu oligarchů?

    Muchovým životním majstrštykem je Slovanská epopej. | foto: Wikimedia.org

    Nad osudem jedinečné Slovanské epopeje visí stále mnoho otazníků. Podle nejnovějších informací, které zveřejnil server iDnes.cz, může hrozit, že se dostává až moc blízko vlivu

    Unikátní soubor děl nevyčíslitelné hodnoty má být na základě dohody pražského magistrátu pod vedením primátora Zdeňka Hřiba a Johnem Omondem, jedním z dědiců po slavném malíři A. Muchovi, umístěn do podzemí projektu Savarin v centru metropole. Problémem je, že Savarin vlastní developer Crestyl, který obchoduje s firmou Rusa Michaila Arustamova. Proti nevhodnému umístění Slovanské do původně plánovaných podzemních garáží projektu dlouhodobě bojuje odborná veřejnost, ale i samotná vnučka malíře Jarmila Mucha Plocková.

    Nyní se ale ukazuje, že dílu hrozí kromě nevhodných prostor ještě další nebezpečí, a to právě kvůli napojení developera na osoby svázané s Kremlem.

    Již dříve přišel server SeznamZpravy.cz se zjištěním, že developer Crestyl obchoduje s vlivným ruským obchodníkem Michailem Arustamovem. A právě přes něho vede cesta k dalšímu ruskému oligarchovi a bývalému příslušníkovi KGB, Nikolaji Tokarevovi, který je dokonce veden na sankčních seznamech. O tom, že je Arustamov blízkým přítelem Kremlu, svědčí i fakt, že se v roce 2007 dostal do pozice viceprezidenta ruského gigantu Transněft, kde si ho zvolil za svou pravou ruku Nikolaj Tokarev coby tehdejší nový šéf podniku.

    Podle Crestylu je vše v pořádku. Od společnosti Vinohradská Properties, kterou má skrytě vlastnit Arustamov skrze svou manželku Polinu, nabývá Crestyl údajně jen pozemky týkající se části projektu v Praze 10, a to na základě smluv z roku 2015.

    „Nespolupracujeme se společnostmi napojenými na Ruskou federaci a při každé transakci své partnery vždy pečlivě prověřuje, mimo jiné i z pohledu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Projekt Savarin nemá absolutně nic společného s žádnými ruskými ani jinými oligarchy a bude opravdu důstojným místem pro umístnění Slovanské epopeje. Vznikne zde unikátní kulturní a jedinečný prostor v srdci Prahy, který přímo na míru dílu Alfonse Muchy vytváří ve spolupráci s Hlavním městem Praha a s Nadací Mucha architektonické studio ikony současné světové architektury a designu Thomase Heatherwicka,“ píše se v prohlášení, které redakci zaslali zátupci společnosti Crestyl.

    Sankcionovaný ruský oligarcha Tokarev je ale v Čechách mnohem aktivnější. Mimo jiné působí v Praze v Mezinárodní asociaci přepravců ropy. Ta má sídlo ve Slovanském domě, který pronajímá hlavní město Arustamovově firmě Pražské komunikační a společenské centrum. Pronájem prostorů pro Mezinárodní asociaci přepravců ropy zajišťuje Arustamovova firma.

    Primátor Hřib pro iDnes.cz uvedl, že umístění v Savarinu bylo požadováno dědicem Muchy, Johnem Omondem, a nešlo tak o výběr města. Hřib se pak celou zodpovědnost snaží přenést na radní pro oblast kultury Hanou Třeštíkovou, která dle jeho slov věci kolem Slovanské epopeje dlouhodobě řeší. A ta zodpovědnost přenáší ještě dál. Dle jejího vyjádření bude rozhodování o slavném díle záležet na nové radě města.

    Vypadá to tedy, že se dosluhující vedení města snaží epopeje zbavit jako horké brambory. Důvodem může být i skutečnost, že se magistrát pod vedením Hřiba nepozastavil nad nevýhodností umístění díla do Savarinu. Podle dohody by totiž mělo město platit za umístění pláten měsíční nájemné kolem 1,5 milionu korun měsíčně, a to po dobu celých 25 let. V součtu by to dělalo skoro půl miliardy korun.

    I proto je kritika Spolku pro Slovanskou epopej hlasitější.

    „Lze jen doufat, že nové vedení města Prahy nahlédne na nevhodnost umístění epopeje do Savarinu, nejen z hlediska ekonomiky a sporného původu investora, ale i celkově. Jde o národní kulturní památku a světový unikát cyklu obrazů, který si zasluhuje důstojnější, bezpečnější a přiměřenější výstavní prostor. Autor si přál samostatný výstavní pavilon, nikoli snad jen podzemní garáž nákupního centra, a město tudíž nesdílí ani tuto dárcovskou podmínku mecenáše díla městu. V tomto smyslu je pochybné i soudní řízení Johna Muchy vůči Praze, který nejdříve žádal samostatný výstavní prostor, a teď zase podporuje něco jiného, zakopaný pes je nejspíše v tom, že obě strany nespolupracují s odborníky,“ uvedla pro iDnes.cz členka Spolku doktorka Vlasta Čiháková Noshiro.

    Problémem pro umístění epopeje je i skutečnost, že Savarin developerské firmy Crestyl stále není povolen a jeho územní řízení bylo z důvodu negativního vyjádření památkářů přerušeno.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:26 sobota 13. května 2023. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      26
    • Cože
      7
    • Super
      5
    • Tvl
      5
    • Haha
      4
    • Sladký
      2