Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Islamisté chtějí zničit naši republiku,“ hřímal Macron na pohřbu zavražděného učitele

    Francouzský prezident Emmanuel Macron promluvil na posledním rozloučení se zabitým učitelem Samuelem Patym, jemuž útočník sťal hlavu, protože ve výuce žákům ukázal karikaturu proroka Mohameda. Loučení proběhlo na univerzitní půdě Sorbonny. Macron tvrdě odsoudil nejen islamistické útoky v zemi, ale pustil se i do studentů, kteří udali svého učitele. Prezident je označil za zbabělce, co prozradili Patyho jméno barbarům, kteří chtějí ovládnout budoucnost všech Francouzů.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron vzdal hold učiteli, kterému minulý pátek uřízl hlavu osmnáctiletý radikální islamista Abdulah Anzorov. Samuel Paty byl podle Macrona „tichým hrdinou Francie“.

    Ve svém projevu během vzpomínkové bohoslužby, který přenášela také francouzská televize, občanům vzkázal, že se země svých karikatur nevzdá a nenechá se zastrašit. Čečenský útočník sťal učiteli hlavu právě kvůli tomu, že ve svých hodinách karikatury proroka Mohameda žákům ukazoval a mluvil o nich v rámci výuky. 

    Samotné bohoslužby se zúčastnila rodina učitele a asi 400 hostů. Rakev byla na obřad přinesena čestnou stráží za zvuku písně One od rockové kapely U2. Na rakvi pak bylo položeno nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie, které bylo posmrtně učiteli uděleno.

    Macron uvedl, že Paty se pouze snažil o to, aby se jeho žáci stali správnými občany. „Byl zabit právě proto, že ztělesňoval republiku. Zabili ho, protože islamisté chtějí naši budoucnost. Vědí, že u tichých hrdinů, jako byl on, toho nikdy nedosáhnou,“ řekl emotivně prezident.

    Islámští radikálové se na Patyho zaměřili poté, co 6. října ukázal svým žákům karikaturu proroka Mohameda. Učitel historie a zeměpisu doporučil v tu chvíli muslimským studentům, aby se dívali jinam, pokud mají pocit, že by je to mohlo urazit.

    Paty tak reagoval na skutečnost, že v rámci muslimské víry je silně urážlivé vyobrazování Mohameda a Alláha.

    Podle zpráv vyšetřovatelů útočník zaplatil dvěma studentům přibližně 300 eur za informaci, jak se tento učitel jmenuje a kde je možné jej najít.

    Emmanuel Macron na posledním rozloučení se zabitým učitelem Samuelem Patym.

    Vrah měl argumentovat tím, že si chce učitele pouze natočit a přimět ho k tomu, aby se za své chování omluvil. Ve skutečnosti jej na místě zavraždil a pro výstrahu mu uřízl hlavu. Útočníka policisté dopadli a zastřelili poté, co se jim odmítl vzdát.

    „Nebudu mluvit o těch, kteří předali jeho jméno barbarům. Nezaslouží si to,“ prohlásil Macron na pohřbu, který mladíky označil také za zbabělce.

    Při proslovu prezidenta Macrona bylo znát, jak zadržuje slzy a mluví velmi rozechvělým hlasem. Poté, co dokončil svůj proslov, zůstal stát před rakví a vyslechl francouzskou hymnu.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:02 pátek 19. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      53
    • Trapas
      20
    • Tvl
      18
    • Haha
      17
    • Sladký
      16
    • Cože
      14
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...