Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Kruté pozadí Muskova mozkového čipu: 1500 zabitých zvířat. Opicím vrtali do hlav i desetkrát

    Po letech výzkumu konečně přišel úspěch, raduje se vizionář Elon Musk. Jeho firma Neuralink implantovala do mozku prvního člověka čip, pomocí kterého by mohlo být možné ovládat pohyb i po ochrnutí těla. Server Mail Online dal ovšem nahlédnout do laboratoře, kde se přelomová novinka vyvíjela. Vědci měli během brutálních testů zabít minimálně 1500 opic, prasat či ovcí a řadu dalších zmrzačit.

    Kruté testy na zvířatech byly Muskovy a jeho společnosti Neuralink vyčítány už v minulých letech, tedy během vývoje. Britští novináři teď ale do detailu zmapovali, co všechno se s nimi dělo (odkaz i fotografie ZDE).

    Hlavními testovacími objekty byly opice. Podle dokumentů Univerzity v kalifornském Davisu většina z nich dokonce desetkrát podstoupila zákrok, kdy jim byla vyvrtána díra do hlavy, aby jim mohl být čip připevněn k mozku.

    Běžně se prý stávalo, že čipy neseděly správně a například trčely z hlavy ven. Když je vědci odejmuli, díry v hlavě pak prý záplatovali lepidlem. Při neurologických testech také byly některým opicím amputovány části končetin.

    Záznam existuje o každém testovaném zvířeti, opice trpěly nejrůznějšími problémy. Některým byla například podávána antidepresiva. Také se hned po příjezdu do laboratoří dělily na čtyři skupiny, přičemž u jedné z nich dokumenty uvádějí, že se počítalo s tím, že se „nebudou moct chirurgicky zotavit“, tedy se automaticky počítalo, že jdou na smrt.

    Celkově mělo v laboratořích zemřít minimálně 1500 zvířat, kromě opic také prasata či ovce. Proti výzkumu Neuralinku bojuje nezisková organizace PCRM, která se zaměřuje na etiku v chování k zvířatům.

    „Neuralink má dobře zdokumentovanou historii provádění zbytečných, nedbalých experimentů na opicích, prasatech, ovcích a dalších zvířatech, které vyvolávají vážné obavy,“ uvedla společnost kromě dalšího ve velkém prohlášení k případu.

    Neuralink nařčení z brutálního zacházení se zvířaty odmítá, zástupci se nechali slyšet, že se k nim naopak chovají s co největším respektem. Pravdou ale je, že se o společnost v prosinci roku 2022 začala zajímat americká ministerstva hospodářství a spravedlnosti.

    Zaměřila se především na porušování dobrých životních podmínek pro zvířata. Ačkoliv se Elon Musk v minulosti nechal slyšet, že opice se budou mít jako v „opičím Tádž Mahalu“, ve skutečnosti byly zavřené v malých klecích, natěsnaných na sebe.

    Vyšetřování se pak týkají i porušování dalších zákonů, například těch o převozu biologického materiálu.

    Fotogalerie