Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Twitter začal cenzurovat amerického prezidenta Trumpa. Ten teď přemýšlí, jak ho zrušit

    Donald Trump se pustil do otevřené války se společností Twitter. | foto: AFP

    Už několik dní vede Donald Trump válku s Twitterem, jemuž došla trpělivost s některými jeho příspěvky, a tak začal cenzurovat i nejmocnějšího muže na planetě. Konkurenční Facebook se postavil na stranu amerického prezidenta, který už si dokonce pohrává s myšlenkou, že jednu z největších a nejvlivnějších sociálních sítí zničí. Podle odborníků jsou jeho šance hodně malé.

    Donald Trump, jak je jeho dobrým zvykem, tweetoval do světa své názory. Jedním z nich bylo prohlášení ohledně toho, že prezidentské volby budou zmanipulované kvůli korespondenčnímu hlasování.

    Twitter to označil jako falešnou informaci a poprvé ve své historii „praštil“ prezidenta Trumpa přes prsty. Do té doby mu na této sociální síti procházelo vše. Společnost jeho zprávu označila vykřičníkem a vyzvala lidi, aby si o této volbě zjistili více informací na zpravodajském webu CNN.

    Nešlo o ojedinělý případ a Twitter amerického prezidenta „hlídá“ i nadále. Naposledy se to ukázalo při informování o situaci ohledně nepokojů v Minneapolisu a dalších městech.

    Trump napsal výhrůžku, kde si zároveň pohrál se slovíčky, aby se mu hezky rýmovala. Zprávu je možné přeložit jako „když bude kradení, bude střílení“, čímž chtěl říci, že pokud bude pokračovat rabování v amerických městech, dá armádě pokyn k tomu, aby začala střílet.

    Podle zástupců sociální sítě tato zpráva oslavuje násilí.

    Mluvčí Twitteru přiznal, že společnost dlouho zvažovala, zda se do konfliktu s prezidentem pustit, cenzurování jeho příspěvků dlouho rozebíralo i samotné vedení.

    Trump je velmi aktivní uživatel sociální sítě se sídlem v Silicon Valley. Za den zveřejní v průměru 29 zpráv a sleduje jej 80 milionů uživatelů. Teď se bude paradoxně zasazovat o úplné zrušení Twitteru.

    „Pokud najdeme zákonnou cestu, aby to vše bylo zcela legální, pak ano. Chci jejich fungování ukončit,“ říká Trump, podle něhož jde společnost na ruku jeho politickým konkurentům.

    Donald Trump

    Rozčílení, které teď panuje ve Washingtonu, se zřejmě podepíše na fungování i dalších sociálních sítí, které spravuje Facebook nebo Google. 

    „Malá hrstka mocných má monopol, kterým ovládá veřejnou i soukromou komunikaci ve Spojených státech. (...) Jejich moc je prakticky neomezená, mohou cenzurovat, upravovat nebo jakkoliv přetvářet komunikaci prostých občanů i známých osobností,“ pokračoval Trump.

    Média se také zajímala, zda to všechno znamená, že prezident svůj účet na Twitteru zruší. Odpověď byla taková, že by to udělal „s největší radostí“, ale není to možné, protože v zemi nejsou média spravedlivá.

    Tato a další kritická slova snížila hodnotu akcií Twitteru, naopak posílil Facebook, který se přidal na stranu Donalda Trumpa. Podle Marka Zuckerberga, zakladatele a spolumajitele Facebooku, není správné, když si sociální sítě hrají na „soudce“ a rozhodují, co jsou a co nejsou fake news.

    Podle některých analytiků jsou silná prohlášení prezidenta Trumpa zbytečná, protože zrušení Twitteru je v tuto chvíli prakticky nemožné.

    Kauza má jen odlákat pozornost od nepokojů, jež USA nyní řeší, a od více než 100 tisíc mrtvých v souvislosti s koronavirem. V zemi roste nezaměstnanost a ekonomika se propadá do recese.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 26. září 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      32
    • Trapas
      25
    • Cože
      23
    • Haha
      22
    • Sladký
      21
    • Tvl
      19
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...