Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Posvítíme si na vás, vzkazuje policie Čechům na internetu. Facebook začne s cenzurou

    Nabízíme vám několik důvodů, jak vyřešit to, že vám Facebook leze do soukromí! | foto: Profimedia.cz

    Internet a sociální sítě jako místo, kde je možné si svobodně říkat a psát, co se vám zlíbí? Policie České republiky lidem vzkázala, že se bude během nouzového stavu na jejich chování na internetu zaměřovat. Reaguje i Facebook, který už začal mazat první stránky, které byly proti omezování během současné pandemie. Zesilující cenzura se nelíbí mnoha Čechům, asi nejhlasitěji se proti ní ohrazuje český herní vývojář Daniel Vávra, který okomentoval i případy, kdy byly lidem účty na sociálních sítích nenávratně smazány.

    Dění okolo bezpečnostních opatření v souvislosti s nemocí covid-19 je už dlouhé týdny a měsíce na internetu tím nejožehavějším tématem. Lidé se v názorech na řešení problémů často rozcházejí nejen mezi sebou, ale nemusejí souhlasit ani s vládními opatřeními.

    Hádky a výhrůžky v některých případech došly tak daleko, že se věcí zaobírá policie, která Čechům poslala jasný vzkaz, v němž varuje před hanlivými výroky na sociálních sítích či internetových fórech.

    „Objevují se pisatelé, kteří mnohdy svým extrémním vyjádřením, nevhodnými výrazy komentují známé osobnosti či postup vlády České republiky. Následky svého počínání si však zřejmě neuvědomují. Svým hanlivým výrokem mohou naplnit skutkovou podstatu hned několik trestných činů a vystavit se tak trestnímu stíhání,“ uvedla policejní mluvčí Eva Valtová.

    Češi riskují, že se dopustí například podněcování k trestnému činu, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Lidem za tyto trestné činy hrozí až dva roky vězení.

    Chování Čechů na sociálních sítích hlídají odborníci z oddělení počítačové kriminality.

    „Každý by si měl uvědomit, že internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný,“ poslala varování Valtová. 

    V době pandemie zesílil svou cenzuru také Facebook, který začal mazat některé stránky, které nesouhlasily s vládní politikou Donalda Trumpa a žádaly zrušení bezpečnostních opatření v zemi.

    „Na Facebooku nepovolujeme události, které brání vládnímu vedení v oblasti sociálního distancování,“ přiznal mluvčí Facebooku.

    Ne všem se taková cenzura líbí. David Kaye z OSN si myslí, že rozhodovat o tom, co je nebo není nezákonné, mají jednotlivé vlády, a ne lidé z Facebooku. 

    „Že fake news mají negativní dopad? Co je mi po tom? Co jim je po tom? Jestliže někdo porušuje zákony, někdo ho má udat a má se o to postarat právní systém dané země. Nikoliv Facebook,“ řekl ve svém videu na YouTube úspěšný herní vývojář Daniel Vávra.

    Ten má s cenzurou na sociálních sítích své zkušenosti. Účet v minulosti smazali jemu i jeho přátelům. 

    Daniel Vávra zcela vážně uvažuje o tom, že vstoupí do politiky.

    Podle Vávry je klíčová právě svoboda slova. Různé zprávy podle něj prospěly v současné krizi tím, že země mohly vyzkoušet svůj vlastní postup pro řešení problémů a následně se mohlo ukázat, který byl správný.

    Kdežto v případě cenzury a určování jen „jedné pravdy“ by hrozilo, že by se na to nejlepší řešení vůbec nemuselo přijít, protože by bylo hned ze začátku zavrženo.

    Jako konkrétní příklad mohou sloužit roušky, které Světová zdravotnická organizace dlouho odmítala, ale data z jednotlivých zemí mluví jasně ve prospěch této ochrany.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:31 středa 19. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      48
    • Trapas
      34
    • Tvl
      33
    • Sladký
      23
    • Haha
      20
    • Cože
      17