Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Co bude dál s Ferim? Další soud ho může definitivně poslat do vězení. Možná už po novém roce

    Za dvě znásilnění a jeden pokus o něj tři roky natvrdo, navíc půl milionu jako odškodné pro oběti. Takový verdikt si včera u Obvodního soudu pro Prahu 3 vyslechl Dominik Feri. Rozsudek je zatím nepravomocný a bývalý poslanec za TOP 09 se proti němu na místě odvolal, což znamená, že do vězení zatím ještě nenastoupí. Jeho nadějí je odvolací soud, který by podle advokátky Adély Hořejší mohl rozhodovat už brzy, zřejmě na začátku příštího roku. Feri teď bude muset svoje odvolání odůvodnit, možná i proto ve čtvrtek skočil do auta svojí advokátky a odjeli od soudu pryč společně.

    Jak dlouho bude trvat, než Dominik Feri nastoupí do výkonu trestu, a zda se tak skutečně stane, je zatím otázkou. Ačkoliv se však někteří domnívají, že by se kvůli soudní byrokracii další proces mohl natáhnout na celé roky, jasno by mohlo být naopak brzy.

    Exposlanec se na místě odvolal a poté, co mu bude doručen rozsudek, bude mít osm dní na odůvodnění svého odvolání. Pár týdnů navíc může podle zmocněnkyně poškozených dívek Adély Hořejší získat tím, že si vyhotovení rozsudku nepřevezme hned. Jedná se o častý postup.

    Možná i proto, aby jeho zdůvodnění bylo co nejsilnější, odjel Dominik Feri od Obvodního soudu pro Prahu 3 autem se svou advokátkou Zuzanou Smítkovou.

    Co se bude dít teď? Městský soud v Praze, který bude o odvolání rozhodovat, vyhlásí termín jednání. Jak Adéla Hořejší řekla Expresu, nemělo by se však jednat o příliš vzdálenou dobu. V zájmu soudu by mělo být rozhodnout co nejdříve, a tak je možné, že se tak stane už někdy na začátku příštího roku.

    Dominik Feri

    Na Feriho tam tentokrát nebude čekat jeden soudce, ale senát složený rovnou ze tří. Ti se už předtím seznámí s písemnými podklady jak od obžalovaného, tak i od druhé strany, a na základě jejich analýzy rozhodnou, jak s odvoláním naložit. Výsledek bude znám okamžitě, nepůjde o jednání na několik dní.

    Městský soud může rozhodnout třemi způsoby. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3 potvrdí, vrátí ho zpět k dořešení kvůli nejasnostem v průběhu původního řízení, anebo sám vynese nový rozsudek, což ale nebývá tak časté.

    V případě, že bude platit první varianta, už ale rozsudek nabude právní moci. A to by pro Dominika Feriho znamenalo nástup do vězení. Jeho nadějí by pak zůstalo dovolání k Nejvyššímu soudu.

    Dominik Feri

    Zmocněnkyně dívek Adéla Hořejší a státní zástupkyně Petra Gřivnová si zatím na odvolání proti Feriho rozsudku vzaly čas na rozmyšlenou. Nezdá se ale pravděpodobné, že by ho nakonec využily. Gřivnová pro exposlance přesně tříletý trest žádala, Hořejší chtěla šest let, jenže podle trestního řádu se nemůže odvolávat proti vůči trestu samotnému.

    „Výše trestu je spíše nižší, ale pro mé klientky je primární to pojmenování (že byly znásilněny, pozn. red.). To bylo nejdůležitější a stalo se to. Otázka trestu už je vedlejší a trestní řád nedává poškozeným možnost odvolání do výroku o výši trestu. To může udělat jenom paní státní zástupkyně a vzhledem k tomu, že soud jejímu návrhu vyhověl, tak nevím, jestli bude odvolání zvažovat. Já bych byla samozřejmě ráda, protože mi připadá, že výrok o tom trestu byl zdrženlivější, ale rozumím důvodům, které soud uvedl,“ řekla Hořejší novinářům.

    Adéla Hořejší, Petra Gřivnová

    Zda se bude odvolávat proti výši odškodnému pro svoje klientky, kterým Feri musí zaplatit půl milionu korun, podle svých slov ještě zváží. Promluví si o tom i se samotnými dívkami.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 sobota 2. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      35
    • Trapas
      8
    • Tvl
      6
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    • Cože
      4