Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dívčí gangy trhají řetízky z krků, chlapec (6) probodl kamaráda! Cimický o dětských bitkách

    Dvě zhruba čtrnáctileté dívky se mlátí hlava nehlava, partička spolužáků je sleduje jako gladiátory v aréně a natáčí si jejich bitku na mobil. Někteří teenageři své kamarádky podporují k ještě brutálnějšímu chování. Zatímco dospělým při sledování nahrávky z Plzně tuhne krev v žilách, školáci se náramně baví. Neuvědomují si, že nebezpečná zábava může velmi brzy skončit tragédií. Incident, o němž před časem Expres.cz informoval, není zdaleka prvním případem dětských rvaček v Česku. Nebezpečný fenomén okomentoval psychiatr Jan Cimický.

    Na sociálních sítích se před časem objevilo video, které znázorňuje drsnou bitku dvou školaček z Plzně. Podle serveru Krimi Plzeň jedna z dívek napadla tu druhou kvůli údajným pomluvám. Ze rvačky, kterou sledovalo několik dalších dětí, si napadená školačka odnesla zhmožděniny po celém těle, zlomeninu žebra a poranění ledviny.

    „Mám z toho strach, protože jí vyhrožovali, že když to někomu řekne, bude to ještě horší,“ řekla pro výše uvedený server matka zmlácené dívky.

    K otřesnému fenoménu v podobě dětských rvaček se pro Expres.cz vyjádřil známý psychiatr Jan Cimický. Ten je toho názoru, že se nebezpečná zábava začala v naší zemi objevovat před více než dvaceti lety.

    „V našich odborných kruzích se touto věcí zabýváme už desítky let. Začalo se to mapovat, když se objevily herní konzole Game Boy, Nintendo a podobné věci. Hry, které na tom děti hrály, byly jednoznačně kombativní. Šlo vždy o to někoho zabít či zmlátit. Děti byly pak za to odměněny hezkou melodií nebo tak nějak,“ říká Cimický, podle něhož mohou velké škody na dětské duši napáchat například počítačové akční hry.

    „Dítě v tom období začíná brát určité informace o světě, může to pro něj být vzorek chování, které si bude chtít osvojit a v určitém okamžiku ho pak uplatní,“ dodává psychiatr, který se s námi podělil o několik let starou událost z Anglie.

    „Na pískovišti se začaly prát dvě asi šestileté děti. To jedno probodlo to druhé a divilo se, že to nejde resetovat. Vyprovokovalo to velkou diskuzi, která se vede stále. Děti jsou chytlavější na jakékoliv vzorce chování. Když se na ně hrnou takovéto násilnosti, snaží se chovat jako ti dospělí na obrazovce. Nejlepší argument je pro ně pěstí do zubů a to, aby ten druhý udělal tři kotrmelce vzad,“ myslí si Cimický.

    Dívčí gangy přepadávají mladší dívky, rodiče nemají šanci

    Podle uznávaného psychiatra se postupem času z dětí, které nejprve pouze sledují násilí v televizi, mohou stát tyrani.

    „Ve chvíli, kdy se dostanou do situace, kdy jich je víc a jeden tam hodí tuhle rozbušku, třeba zbijí společně stařenku, kopou do ní... Oni to pak emočně neprožívají, mají to jako koukání na televizi. Vznikají i dívčí gangy, které trhají mladším holčičkám řetízky z krků. Je to malér,“ povzdechl si Cimický.

    Jak něčemu takovému zabránit? Podle Cimického je to pro rodiče velmi těžký až téměř nesplnitelný úkol.

    „Asi nezabrání tomu, že se jejich děti chytnou špatné party a spadnou ještě do drog, což v této době není nesnadné. Rodičům nezbývá moc možností, jak do toho zasáhnout. Musí se snažit je uchránit, ale děti nejsou v izolovaném světě a mají kolem sebe spolužáky, kteří třeba nemají takovýto předvýběr rodičů. Ti jsou tedy zajímaví, protože začnou nabízet těm řekněme hodným dětem něco výjimečného,“ říká Cimický.

    Víte něco o dětských bitkách nebo jste zažili na vlastní oči řádění dětských gangů? Ozvěte se nám na tip@expres.cz.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pátek 3. září 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      24
    • Tvl
      14
    • Super
      9
    • Cože
      7
    • Haha
      5
    • Sladký
      5
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...