„Nastrčený provokatér? Nesmysl, přemýšlejte!“ Policie se vyjádřila k záhadnému muži v černém

Rozpoutali peklo na Staroměstském náměstí chuligáni, nebo nastrčení provokatéři z řad policie? Po bouřlivých nedělních střetech se boj demonstrantů proti systému přesunul na sociální sítě, kde je poukazováno na záhadného muže v černém oděvu, který nasedá do policejního vozu, a to údajně poté, co rozpoutal první z potyček. Policie se ale brání: „Je to člen antikonfliktního týmu. To, že by vyvolal nějakou rvačku, je nesmysl!“

Video se začalo šířit po sociálních sítích nedlouho po demonstraci. Zachycuje muže v černém oděvu, což byla smluvená barva účastníků, jak nastupuje do policejního auta a odjíždí skrz kordon.

„On je to policajt. Ty vole, policajt tady dělá bordel a teď odjíždí autem. (...) To mi hlava nebere, policajt nejdřív provokoval a teď odjel policejním autem,“ komentuje autor záznamu.

Protest na Staroměstském náměstí

Mnoho lidí začalo záznam šířit jako neprůstřelný důkaz o řízené policejní provokaci s tím, že podobných mužů se do potyček na Staroměstském náměstí zapojovalo více.

Ve skutečnosti ale hmatatelný důkaz, že by tajemný policista předtím nějakou rvačku vyprovokoval, chybí. S vlastním vysvětlením navíc přispěchala samotná policie.

„Policie ČR se ohrazuje proti spekulacím šířeným na sociálních sítích, kde jsou policisté v civilu označováni za policejní provokatéry a iniciátory včerejšího násilného střetu. Ve videu je policista antikonfliktního týmu, který se přesouvá plnit služební úkoly na jiné místo,“ vysvětluje policie.

Protest na Staroměstském náměstí

To, že by muž z videa přímo vyprovokoval potyčku mezi demonstranty a těžkooděnci, je pak podle policie nesmysl.

„Před zraky novinářů a veřejnosti, na místě s vysokou koncentrací osob nasedl do označeného policejního vozidla a odjel. Úvaha, že pár minut předtím úmyslně vyvolal konflikt mezi PČR a fanoušky a následně před zraky všech odjel policejním vozidlem, nedává smysl,“ dodávají zástupci policie.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:45 středa 17. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 29
  • 28
  • 21
  • 20
  • 17