První muž Danuše Nerudové: Uklízí a peče chleba, manželce chce být po ruce

Dagmar Havlová, Livia Klausová, Ivana Zemanová a... Robert Neruda? Manžel nejžhavější ženské kandidátky na prezidentku by si mohl urvat zajímavé prvenství jakožto první muž či gentleman naší historie. Lichotivý unikát? Těžko říct, renomovaný právník je na něj prý ale připraven!

Kdyby Danuši Nerudové prezidentské volby klaply, život se vzhůru nohama neobrátí zdaleka jen jí. Manžel Robert by si musel zvykat na realitu, která nemůže být příjemná žádnému muži, tedy být svojí ženě po ruce, přizpůsobit se jí takřka ve všem a také se postarat o chod domácnosti, na což by prezidentka pochopitelně příliš času neměla.

Kdo vůbec je kandidát na prvního muže či prvního gentlemana Česka?

Jméno Robert Neruda je dobře známo v prostředí advokacie. Býval místopředsedou antimonopolního úřadu, dnes zastává vysokou funkci v renomované advokátní společnosti Havel & Partners. Také přednáší na několika školách.

Jak by snášel povinnosti stát se tím druhým za manželkou a sloužit své zemi coby první muž? Neruda nad veškerými náznaky toho, zda bude trpět jeho ego, mává rukou.

„My jsme se po celý náš profesní život podporovali a já jsem třeba jako místopředseda antimonopolního úřadu Danu nevnímal jako svůj stín. Představa, že Dana bude prezidentka a já jí budu nablízku, je mi sympatická hlavně z toho pohledu, že mohu naší zemi pomoci získat takovou ženu do nejvyšší funkce ve státě,“ řekl Neruda serveru Deník.cz před časem.

Danuše Nerudová s manželem Robertem

Doma mu prý není cizí ani na první pohled ženská práce, umí péct chleba, žehlit a běžně luxuje. Otázkám, zda by svou případnou roli prvního muže Česka vzal po vzoru předchůdkyň, jejichž parketou byla hlavně charitativní práce, se ale vyhýbá.

„Dělal bych vše, co by po mně Dana a stát požadovaly, takže bych ji doprovázel na oficiální akce, kde je přítomnost partnera žádoucí. Jinak bych se ale nadále věnoval své advokátní praxi a právnímu poradenství,“ vysvětluje Neruda.

Danuše Nerudová s manželem Robertem

Oporou se snaží být svojí ženě ostatně už nyní, tedy během prezidentské volební kampaně. Stále je Nerudové nablízku, dříve neustále sdílel místa a časy petičních stánků.

Volba prezidenta České republiky je naplánována na 13. a 14. ledna 2023 a její případné druhé kolo na 27. a 28. ledna.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 21:17 neděle 5. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 87
  • 47
  • 14
  • 11
  • 10
  • 1