Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Jste srabi, vzkázal Landovi a Klausovi mladý kytarista. Místo protestů nastoupil na covidové oddělení

    Kytarista a producent Martyn Starý pomáhá na covidovém oddělení a vzkazuje Landovi a Klausovi: Nejste hrdinové, jste srabi. | foto: Koláž Expresu

    Ačkoliv se představitelé iniciativy Chcípl PES v čele s Danielem Landou snaží budit dojem, že mluví za všechny umělce v Česku, není tomu tak. Alespoň kytarista a producent Martyn Starý jejich počínání dost ostře zkritizoval. Landovi osobně vzkázal: Nejsi hrdina, ale srab. A nemluví rozhodně do větru. Dobrovolně se přihlásil na covidové oddělení v Nemocnici Slaný a aktuální situaci tak vnímá přímo z první linie.

    Desátého ledna byla třetí vlna epidemie koronaviru na svém vrcholu a denně přibývalo více než sedmnáct tisíc nově nakažených, iniciativa Chcípl PES v čele se zpěvákem Danielem Landou přesto na Staroměstském náměstí uspořádala protivládní demonstraci. A to bez dodržování jakýchkoliv protiepidemických opatření. Demonstranti, které svolával i sám Landa, se tísnili jeden vedle druhého a téměř nikdo z nich neměl zakryté dýchací cesty respirátorem, rouškou či alespoň šátkem.

    „My jsme síla, ale nejsme násilí. Jsme síla, která má více tlačit vládu k rozumu a k tomu, aby nás uvolnila, abychom mohli dýchat. Prosím vás, jsme mírové shromáždění. Je to velmi důležité,“ hlásal z pódia Landa.

    Toho tam vystřídal bývalý prezident Václav Klaus, který také kritikou na vládu nešetřil. „Už bylo dost všech zákazů a příkazů, které porušují naše životy a aktivity,“ řekl bývalý prezident Václav Klaus, který si užíval skandování tří tisícovek lidí „Vašek na Hrad!“.

    Ani jeden z výše jmenovaných pánů ale nebude mít radost ze slov kytaristy a hudebního producenta Martyna Starého. I ten přišel kvůli vládním opatřením o své živobytí, rozhodl se ale nesedět doma a šel pomáhat do Nemocnice Slaný. A rovnou na covidové oddělení.

    „Po dnešní třináctihodinové směně jeden dopis chlapcům, kteří mě minulý týden nasrali. Člověk po těchto náročných dnech ve skafandru ztrácí nějaký sebekorektiv a potřebuje upustit páru, pro příspěvky o kočičkách přeskočte a skrolujte dál,“ napsal Starý a přidal vzkaz pro Landu a Klause.

    „Milý Danieli Lando, milý Václave Klausi, milí všichni ostatní vám podobní. Měl jsem to štěstí se narodit až v roce 1993 už do svobodné země. I přesto, nebo právě proto, považuji svobodu za krásnou a nedotknutelnou věc. Přesto by ve slušné, při sobě držící a empatické společnosti měli jedinci být ochotni své svobody v určitých momentech dočasně omezit pro dobro ostatních, svých bližních. Ten moment by měla být třeba situace, ve které stovky lidí umírají v přeplněných nemocnicích plných absolutně vyčerpaného personálu,“ vzkázal mladý umělec, jenž se vysmál i Landově snaze působit jako rytíř na bílém koni, který všechny spasí.

    „Celá tato rytířská symbolika je po většinu času zejména komická, místy dokonce nevhodná, ale ne nebezpečná. To ovšem neplatí tentokrát. Ne, nejste zachránci národa, nejste blaničtí rytíři. Odmítání omezení tváří v tvář smrti ostatních, či dokonce svolávání hromadných akcích pod rouškou ‚boje za svobodu‘ místo jakékoli nabídnuté pomoci či nasazení v tom reálném boji, to rozhodně není hrdinství nebo občanská neposlušnost, jak to nazývá pan už skoro zapomenutý prezident Klaus. Je to prachobyčejná bezohlednost a sobectví. Nejste hrdinové, jste srabi,“ dodal Starý, který už v minulosti upozorňoval na bezprecedentní vyčerpanost nemocničního personálu a prosil o pomoc.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:42 neděle 23. května 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      1395
    • Trapas
      121
    • Tvl
      41
    • Haha
      39
    • Cože
      23
    • Sladký
      22
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...