Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Zakážou lyžování, tak jdeme bobovat. Češi jsou hloupý národ, říká sestra z plicního oddělení

    Přes den riskují vlastní zdraví, aby zachránili životy jiných. Večer si čtou zprávy o demonstracích covidiotů, kteří odmítají roušky, snaží se obcházet nařízení a stěžují si, že musí být doma. Tak vypadá denní chléb zdravotníků, kteří už celý rok bojují v první linii s neviditelným zabijákem. Svoje si zažívá třeba vrchní sestra na plicním oddělení Karlovarské krajské nemocnice Lucie Škodáčková, která promluvila na youtubovém kanálu pražských hasičů. „Každá další vlna je silnější a brutálnější. Svým způsobem je ten národ hloupý, všechno nějak obejít je česká vlastnost,“ říká.

    Lucie Škodáčková se dennodenně setkává s vážnými případy koronaviru, často končícími smrtí, na plicním oddělení Karlovarské krajské nemocnice. O svých zážitcích se rozpovídala v kampani „Odpovědi od plic“.

    Na záběrech z nemocnice, které pražští hasiči k výpovědi vrchní sestry přiložili, je vidět jeden z mnoha covidových pacientů. Stěžuje si, že „se z toho picne“, a říká zdravotníkům, aby ho dali „na odstřel“.

    „Všichni v nemocnici se snažíme, aby každý pacient odešel domů. To je náš velký cíl. A tyhle demotivující a nevhodné komentáře jsou pro nás hrozné,“ říká Škodáčková.

    Zdravotníci totiž zažívají něco, co nikdy předtím nezažili, a ani je nenapadlo, že by to zažít mohli. Pandemie způsobila, že se to, čemu mají zabraňovat, tedy smrt pacientů, stala běžnou záležitostí.

    „Na smrt si zvyknete, když to řeknu obrazně. Lidé umírají. Ale tohle normální není, prostě ne. Tady se ta smrt rozmáchla a předvádí velkou kosou, jak nás pokosí. Už to není o tom, že někdo je nebo není rizikový. Je to ruská ruleta,“ popisuje sestra.

    Na Staroměstském náměstí v Praze se 7. března 2021 uskutečnila demonstrace proti vládním opatřením proti koronaviru.

    Jednou z největších komplikací v boji s koronavirem jsou zcela nepochybně i neustálé tendence vážnost pandemie popírat. V posledních týdnech došlo k mnoha demonstracím, covidioti si našli novou modlu v podobě poslance Lubomíra Volného a jeho věrného přisluhovače Mariana Bojka, kteří v Poslanecké sněmovně řeční bez roušek.

    „Ať se lidé přijdou podívat do očí pozůstalým. Těm, co se ani nestihnou rozloučit s nemocným člověkem a potupně si tam přijdou ve vakuu převzít jeho věci. Nevíte, jak je to strašné, těm lidem předávat pozůstalost,“ říká Škodáčková.

    „Každá další vlna je silnější a silnější a brutálnější a brutálnější. Ti lidé žijí v nemocnici kratší čas a ten průběh je horší a horší. Já rozumím lidem, kteří tuhle situaci nevnímají jako závažnou. Jsou zavření doma, platí pro ně spousta omezení, nikam nemohou. Přes zdi není vidět do nemocnic. Pokud se vám nikdo nedusí pod rukama, neuvěříte tomu. Být zavřená rok doma, také si myslím, že v té televizi pořád něco plácají, když to tak řeknu. Ale svým způsobem je ten národ hloupý,“ kroutí hlavou zdravotnice.

    Vzápětí svoje tvrzení rozvedla.

    „Lidé si myslí, že jde pořád všechno nějak obejít. To je typická vlastnost českého národa. Zakážou nám lyžovat, tak půjdeme všichni bobovat. Ale tohle nejde obejít, to je nemoc, je to něco, co nevidíme, ale přijde to a bude se to týkat každého,“ uzavřela Škodáčková. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 9:40 čtvrtek 8. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      190
    • Trapas
      36
    • Haha
      15
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Cože
      5
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...