Chceme-li mít aspoň trochu normální Vánoce, musíme se ukáznit, vzkázal premiér

Pokud chtějí mít Češi pohodové a klidné Vánoce, musí zabrat v dodržování nařízení, vzkázal premiér Andrej Babiš (ANO). Připustil zároveň, že dosavadní opatření nefungují. V rozhovoru pro MF DNES se vrátil také ke kauze dosavadního ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Potvrdil zároveň, že má odcházející ministr ochranku.

„Lidé si musí uvědomit, že pokud je chceme mít aspoň trochu normální a mít otevřené i obchody, musí respektovat ta opatření,“ řekl Andrej Babiš v rozhovoru pro MF DNES.

„Doufám, že obchody budou, ale teď musíme všichni zabrat. Při první vlně jsem viděl, že když někdo náhodou neměl roušku, další na něj téměř křičeli. Teď je to skoro naopak,“ uvedl premiér.

„Když se s nikým nesetkám, přece se nesetkám ani s virem. Panebože, proč nemůžeme pár týdnů nebo měsíc vydržet, zploštit to a pak přemýšlet o rozvolňování?“ ptal se sám sebe Babiš

V rozhovoru pro MF DNES se dotkl také víkendové náplavky v Praze, kudy proudily davy lidí a zdaleka ne všichni měli roušku a dodržovali rozestupy. Kvůli neustále rostoucím číslům tak možná bude muset podle Babiše dojít k dalšímu zpřísnění opatření. Vinu dává především lidem. 

„Musíme se znovu podívat na výjimky, které v současné době máme. Předpokládám, že ta opatření se zpřísní, protože když jsme viděli, co se děje třeba na náplavce, tak to je neuvěřitelné,“ řekl. 

Úplný lockdown podle premiéra nenastane. „Mohou ale být přijata opatření, že by firmy měly povinnost testovat. Já nejsem epidemiolog, nechci to navrhovat. Vidím ale, že opatření zatím bohužel nefungují,“ doplnil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:07 úterý 23. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 218
  • 25
  • 24
  • 17
  • 16
  • 15