Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vánoce nám zase provětrají peněženku. Za co si letos připlatíme?

    Vánoce se blíží, za co si letos připlatíme? | foto: Profimedia.cz

    Bez kapra, stromku nebo cukroví by nebyly ty správné Vánoce. Podívali jsme se na to, jak moc nám letošní vánoční nákup provětrá peněženky. A budete mile překvapeni!

    Blíží se Vánoce, svátky klidu, míru a pohody, ale také žně obchodů a supermarketů. Vždyť jak by Vánoce vypadaly bez stromků, výzdoby, cukroví nebo kvanta jídla? Jenže tohle vánoční veselí něco stojí. Kde si letos připlatíme a je vůbec možné, abychom někde ušetřili?

    Vánoční stromky

    V Česku se každý rok prodá zhruba milion řezaných stromků, přičemž většina prodaných je přímo z plantáží. Od první adventní neděle jsou stromky k dostání nejen v lesních školkách, městech, ale i na internetu. Cena stromků ve městech je mírně vyšší než na plantážích, rostou totiž s náklady na dopravu nebo pronájmem prodejních ploch.

    Co se týče cen, ty letošní by měly zůstat na úrovni loňských Vánoc. Například u Ostravských lesů jsou stromky k dostání už od 250 korun za smrk ztepilý. Smrk stříbrný bude o 100 korun dražší. Za jedličku pak lidé zaplatí 550 korun. Cena se odvíjí od velikosti stromku.

    Oproti tomu majitelé soukromých plantáží na jihu Čech budou zdražovat. Zdražení se ovšem projeví jen v řádu desetikorun.

    Jestli se vám nechce stromek kupovat, můžete si ho půjčit. Na internetu funguje hned několik půjčoven, kde si podle fotek vyberete, který stromek se vám líbí.

    Pak už si ho jen rezervujete a počkáte, až vám ho firma doveze. Stromky se půjčují na deset až čtrnáct dní a ceny se pohybují od 400 Kč do 800 Kč, záleží na druhu a velikosti stromku.

    Vánoční stromy.

    Cena kaprů zůstává na loňských cenách

    Do kapsy nebudete muset sahat hlouběji ani při koupi kapra, ačkoli se v některých oblastech rybáři potýkají s nižší produkcí kvůli letošnímu suchu. Výlovy se navíc někde zpozdily až o 14 dní.

    Nejlevnější kapři jsou z Nových Hradů, nejdražší jsou z Třeboně. Kvůli vyšším nákladům na přikrmování mohou ceny růst až příští rok.

    Rybářství Třeboň - kilogram ryby první třídy na sádkách stojí 77 Kč, výběrový kapr 87 Kč

    Rybářství Nové Hrady - kilogram ryby první třídy na sádkách stojí 50 Kč, výběrového koupíte za 65 Kč

    Rybářství Kardašova Řečice - kilogram kapra první třídy do 2,5 kilogramu prodávají za 70 Kč, výběrové kusy jsou za 80 Kč

    Blatenská ryba - kilogram kapra první třídy za 76 Kč, výběrový bude stát 84 Kč

    Vánoční cukroví

    U vánočního cukroví máte na výběr. Buď si dáte tu práci a upečete si ho sami, nebo využijete služby jiných. V prvním případě byste si u pokladny v obchodě, pakliže nemáte vlastní zdroje, mohli plácnou přes kapsu při nákupu ořechů, které patří hned do několika druhů cukroví.

    Ceny lískových ořechů vzrostly celosvětově kvůli mrazům, které postihly Turecko, jejich největšího producenta.

    Co se týče vlašských ořechů, ty budou mít jednou cenu zlata. Jestli jste se jimi nezásobili na podzim, v obchodě zapláčete, jejich cena se pohybuje od 400 do 500 Kč za kilogram. Nevyloupané se dají koupit od 160 do 250 Kč za kilogram.

    Jestli se vám nechce péct, můžete ho koupit. V nabídce ho mají supermarkety, je už namíchané a cena balení se pohybuje kolem 200 Kč.

    Objednat si ho můžete také v cukrárnách, pekárnách nebo lahůdkářsvích. Cena se pohybuje kolem 400 Kč za kilogram cukroví. Ale pozor, pospěšte si, protože většina z nich přijímá objednávky maximálně do půlky prosince.

    Cukroví ovšem můžete koupit i na internetu, kde ho nabízejí cukrářky nebo hospodyňky v rozmezí cen od 250 do 500 Kč za kilogram. K ceně však musíte připočítat i dopravu nebo cenu zásilky.

    Vánoční cukroví.

    Bramborový salát se prodraží

    Letošní parné léto, které měnilo hlínu v prach, má na svědomí menší úrodu českých a moravských zemědělců. Slabou úrodu sklidili především pěstitelé zeleniny. A to znamená zdražování!

    Hlavní surovina bramborového salátu, tedy pochopitelně brambory, zdražily v řádu desítek procent. Například v září se jejich cena podle Státního zemědělského intervenčního fondu pohybovala v průměru 14,79 Kč za kilogram. A loni? Loni ve stejnou dobu bylo kilo za 9,8 Kč. zdražila i mrkev a cibule.

    Dá se někde ušetřit?

    Někde si připlatíte, jinde zase ušetříte. Například při objíždění příbuzných během vánočních svátků byste mohli ušetřit na pohonných hmotách, jejich ceny totiž od minulého týdne opět mírně klesly.

    Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji. Místní benzínky nabízejí litr Naturalu 95 průměrně za 28,93 Kč/l. Jinde se jeho cena pod 29 korun nedostala. Nafta stojí průměrně 28,29 Kč/l, uvádí společnost CCS.

    Nejdražší benzin je v Praze, kde benzínky nabízí litr v průměru za 30,33 Kč/l. Nad třicetikorunovou hranici se cena Naturalu dostala ještě na Vysočině. Za naftu se platí nejvíc v Jihomoravském kraji, a to průměrně 29,57 Kč/l.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 5:00 sobota 2. dubna 2016. Anketa je uzavřena.

    • Super
      14
    • Haha
      11
    • Sladký
      10
    • Tvl
      10
    • Cože
      9
    • Trapas
      8