Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    „Dobrodruzi v sandálech, vítejte!“ vtipkují Chorvati o Češích, kteří k nim míří vlakem

    První várka Čechů směřujících do Chorvatska vlakem dorazila na místo 1. července. | foto: Autor: Regiojet

    Žluté vlaky RegioJet mají během prázdnin dovézt do Chorvatska desítky tisíc Čechů. Novinka se rychle stala hitem a byl o ni enormní zájem. Zaregistrovali to i samotní Chorvati. Jedni turisty z České republiky vítají a označují je za ty „věrné“, kteří pomohou i v těžkých časech. Jiní si naopak z cestujících z vlaku utahují.

    Vlakové jízdenky do Chorvatska za bezmála šest set korun jsou pro mnohé Čechy opravdové terno. RegioJet si může mnout ruce. Třicet tisíc prodaných jízdenek a jednoznačná zpráva „vyprodáno“ mluví za vše. Dopravce začal přidávat nové spoje a jezdit plánuje každý den.

    To je pochopitelně dobrá zpráva také pro Chorvatsko, které ze zájmu turistů v letních měsících žije.

    Odjezd vlaků z České republiky měl velkou mediální pozornost a zúčastnily se ho také politické špičky. Cestu žlutých vozů RegioJetu bedlivě sledovala i chorvatská média.

    „První vlak měl do Rijeky dorazit v 8:45 ráno, ale Češi uvázli na slovinsko-chorvatské hranici, takže měli asi hodinu zpoždění, ale i přesto se cestující dostali do Rijeky po celonočním výletu. Teď na ně čeká prohlídka města,“ psal chorvatský Novi list, který připomněl, že nepřijeli jen turisté, ale v prvním vlaku byla i řada novinářů.

    Čechy na místě vítal také chorvatský ministr cestovního ruchu Gari Cappelli.

    „Po deseti letech je spoj mezi Chorvatskem a Českou republikou obnoven. Jsem za to velmi ráda. Chorvatsko je připraveno a těší se na české turisty,“ řekla chorvatská velvyslankyně Ljiljana Pancirov.

    Ne všichni Chorvati sdílejí nadšení svých politiků z přílivu českých turistů mířících do země.

    „Do Rijeky přijel první vlak s Čechy? Tak hlavně aby nevystupovali,“ napsal jeden z komentujících na zpravodajském serveru Večernji list.

    RegioJet slaví s vlaky do chorvatské Rijeky velký úspěch. Cena jízdenky na...

    Čtenáři si všímali toho, že málokterý z Čechů se po nádraží pohyboval s rouškou. „Táta i syn bez ochranné roušky, jak je tohle možné? Podívejte se na to,“ rozčiloval se jeden z nich.

    V samotném Chorvatsku jsou roušky opět probíraným tématem, jelikož zhoršená situace ohledně covidu-19 přiměla politiky k tomu, aby nařídili jejich povinnost v městské hromadné dopravě, což je v horkých letních měsících velmi nepříjemné.

    Chorvati dobře vědí, jak vypadá situace u nás. „Podle českého ministerstva zdravotnictví zaznamenává země největší nárůst nových případů v regionu Karviná, který je nyní nejzranitelnější oblastí v České republice,“ připomíná Večernji list.

    Češi mají v Chorvatsku rozporuplnou pověst. Jsme známí tím, že se dovolenkové obuvi, tradičních sandálů, nevzdáváme ani při výstupech do pohoří Biokovo, což považují domorodci za naprosté šílenství.

    Na druhou stranu si Chorvati pochvalují, že Češi patří mezi nejvěrnější turisty, kteří přijíždějí i v obtížných časech koronaviru.

    „Češi milují naše moře, které považují za své. Jsou to přátelští lidé, kteří jsou nám velmi podobní a umějí se přizpůsobit našemu klimatu. Milují Chorvatsko stejně jako Chorvati,“ rozepsal se pod článkem o příjezdu českých turistů jeden z místních.

    Češi milují levnou dovolenou a válení se na kamenech a štěrku.

    „Češi byli vždy věrní Jaderskému moři,“ pokračoval další.

    Třicet tisíc turistů z vlaků RegioJetu podle některých zemi rozhodně nevytrhne. Chorvatsko řeší velký propad zisků z turismu. Aktuálně je země sotva na třetině kapacit, na které byla v minulosti zvyklá.

    Pro některé oblasti by nezájem turistů mohl způsobit až existenční problémy.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:15 sobota 31. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      55
    • Haha
      40
    • Cože
      27
    • Tvl
      27
    • Super
      24
    • Sladký
      21
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...