Koukejte lidem vracet peníze! Eurokomisařům se nelíbí český zákon, změna ale zlikviduje cestovky

Voucher, nebo vrácení peněz? Evropské komisi se nelíbí český zákon. | foto: Profimedia.cz

Zatímco aerolinky jsou povinny za zrušený let nabídnout kromě náhradního termínu i plnou kompenzaci letenky, cestovní kanceláře to mají v Česku s vyřizováním storen zájezdů o trochu snazší. Zákazníkům podle zákona vystavují pouze vouchery na pozdější využití. Jenže tato praktika se vůbec nelíbí Evropské unii. Ta hrozí žalobou, pokud lidé nebudou dostávat možnost vrácení plné částky. Čeští politici se nemohou shodnout, zda se podvolit EU, nebo si za zákonem stát.

Za zrušený zájezd voucher na pozdější využití. Tak se snaží české cestovní kanceláře alespoň zmírnit dopady pandemie koronaviru. A jednají v souladu se zákonem, ten určuje, že plná peněžní kompenzace náleží jen osobám starším 65 let, nezaměstnaným či samoživitelkám.

Jenže postup českých cestovek se vůbec nelíbí Evropské komisi. Podle ní má nárok na vrácení celé částky úplně každý. A dokonce hrozí žalobou, pokud Česko zákon neupraví ve prospěch občanů. Pro spoustu cestovních kanceláří by to ale mohlo být likvidační.

„My samozřejmě s Evropskou komisí budeme jednat a určitě budeme hledat nějaké kompromisní řešení, abychom skutečně vyvážili zájmy. To znamená, aby se klienti necítili nějakým způsobem ohroženi, ale zároveň abychom tady nezlikvidovali cestovní ruch jako takový,“ řekla televizi Nova ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). 

Otázkou pro poslance nyní je, zda eurokomisařům ustoupit, nebo si za zákonem stát. 

Pro zachování stavu, kdy mají cestovní kanceláře právo klientům za zrušené zájezdy nabízet pouze vouchery, je část opozice. Na stranu Evropské komise se zase staví komunisté a Piráti.

„Chápu, že my máme spoustu malých cestovních kanceláří, což je poměrně unikátní v Evropské unii. Ale z druhé strany musíme hledat jiné formy pomoci než to, že se zhojíme na občanech ČR a tu možnost jim nedáme,“ nechala se slyšet poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Právě malé cestovní kanceláře teď bijí na poplach. Jasno by mělo být do konce května.

„My postupujeme podle zákona, který schválil český parlament, český senát a český pan prezident. To znamená, my nemáme žádný důvod se v tuto chvíli o něco bát nebo dělat nějaké divoké reakce na to, co EU napsala,“ uklidňuje však mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 6:34 čtvrtek 17. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 54
  • 29
  • 23
  • 22
  • 21
  • 21