Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Vaječníkové veto a stará děloha: Jak režisér zastavil Darjinu výzvu na Českých lvech

    Ve světě, kde vaječníky rozhodují o osudu Českých lvů, překročila Darja Kaščejevová všechny hranice očekávání - a to doslova. V dechberoucím momentu, který by se dal označit za vrchol ceremoniálu, kde obvykle dominují poděkování rodičům, bohu a nezbytné politické agitky, Darja uchopila mikrofon s odhodláním promluvit o něčem daleko palčivějším: o stárnutí svých vaječníků. A to vše ve vteřině, kdy si všichni mysleli, že největší drama večera bude rozhodování mezi rautovým kuřetem a vegetariánským těstovinovým salátem.

    Začalo to nevinně. Darja po převzetí sošky za studentský film Elektra, který by měl normálně znamenat vrchol její kariéry, namísto běžného „děkuji mamince a tatínkovi a fondu kinematografie“ přešla rovnou k vaječníkům. Scéna tak dramatická, že by si zasloužila vlastní spin-off, odhalila temnou stranu filmového průmyslu: dilema mezi kariérou a rodičovstvím, kterému čelí ženy.

    „Já jsem čerstvou absolventkou FAMU, jsem žena, mám 37 let a moje vaječníky stárnou. Proč si musím vybrat mezi kariérou a mateřství jen proto, že mám dělohu?“ ptala se. Sál napjatě mlčel, zatímco Darja pokračovala v rozvíjení svého příběhu o genderové nerovnosti, který byl najednou přerušen režisérem přenosu s krutou upřímností: „Darjo, je to moc dlouhé, přestaňte!“

    Moment, který bude bezpochyby znovu a znovu přehráván ve výběrech nejtrapnějších momentů ceremoniálů.

    Publikum v záchvatu rozpaků poskytlo laskavý potlesk, zatímco se mezi sebou ptali: „Co jsme to právě viděli? Je to projev o feminismu, nebo nová reklama na antikoncepci?“

    Odpovědi, které hledali, zůstaly zahaleny tajemstvím stejně jako obsah Darjina děkovného projevu. Možná by to vysvětlila Linda Bartošová, která poté prohlásila, že je to byl důležitý projev. A tak v éře, kdy filmové hvězdy bojují proti sexuálnímu obtěžování a za rovnost pohlaví ve filmovém průmyslu a dalších oborech nošením černých šatů a odznáčků Time’s Up a mluví do zahraniční politiky, Darja přinesla do hry svůj vlastní, jedinečně osobní příspěvek: debatu o stárnutí vaječníků.

    Možná nešlo o projev, který by si všichni přáli, ale rozhodně to byl ten, o kterém se bude mluvit. A jestli z toho něco vyplývá, pak to, že ve filmovém průmyslu ještě mnoho práce na rovnosti žen a mužů. Ale až do té doby můžeme jen doufat, že Darjiny vaječníky dostanou dostatečný prostor v novinkách - vedle recenzí na její film, samozřejmě.

    Fotogalerie