I Pekarová poletí na Tchaj-wan: Na to jste ve sněmovně hledali úspory? ptají se lidé

Krátce poté, co prezident Petr Pavel vyjádřil podporu Tchaj-wanu, Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) přispěchala s tím, že se na ostrov na jaře také chystá. Zatímco premiér Petr Fiala (ODS) a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nadšeně tleskají a mluví o nových zlatých časech tuzemské politiky, kdy budou vláda a Hrad zajedno, lidé se ptají, k čemu tam šéfka Poslanecké sněmovny bude dobrá.

„Nově zvolený prezident Petr Pavel telefonicky hovořil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. V březnu Tchaj-wan navštívím. Podporovat partnery, kteří dodržují lidská práva a ctí demokracii, je důležité a jsem moc ráda, že v tom budou všichni ústavní činitelé zajedno,“ pochvaluje si šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která slíbila Tchaj-wan navštívit. A účast bude podle všeho opravdu velká.

Kromě prezidenta Petra Pavla jistě vyrazí předseda Senátu Miloš Vystrčil, který se za práva země navzdory Číně bije už léta. Chybět nebude ani ministr zahraničí Jan Lipavský a jistě si na pěkný výlet brousí zuby i mnozí další. Na malebný ostrov rád vzpomíná třeba pražský primátor Zdeněk Hřib. Ten by se určitě rád vypravil znovu, zvláště když teď bude novým náměstkem primátora pro oblast dopravy.

Na to, k čemu bude na Tchaj-wanu dobrá Pekarová, se lidé ne a ne shodnout. Najdou se dokonce tací, kteří jí cestu nepřejí. Možná by na jejím místě viděli raději povolanější, například z řad průmyslu a obchodu, protože o reprezentaci Česka už se stará šéf Senátu, případě teď i nový prezident.

„Bez urážky, ale k čemu si bude předsedkyně Sněmovny dělat výlet na Tchaj-wan? A kdo to bude platit? Nejsou vhodnější politici na vhodnějších pozicích lepší volbou české delegace? Nebo se úspory ve sněmovně hledaly, jen aby pak bylo na dovolenou?“ ptá se na v následné diskuzi jistý Mykes.m.

„Proč tam jdete vy? Ukázat jim, jak se řídí Poslanecká sněmovna?“ přidal se další uživatel.

„To Číně fakt praskne žilka. Ne, vážně, dobrý nápad. Ale více komunikujte důležitost spolupráce s Tchaj-wanem,“ poradila šéfce Sněmovny Káťa.

„A co podpora Kataru, od kterého chceme plyn? Tam už nevadí, že se tam ve velkém porušují lidská práva, že? Hlavně že bude plyn. Je to takový dvojí metr, který berou politici, a nejen politici, za samozřejmost. Na Katar se nesmí sahat, protože EU chce plyn,“ podotkl Sebastián, jemuž sice následně lidé vyčetli, že míchá jablka a hrušky, něco pravdy bude i na jeho slovech. Ani Katar není zrovna ideální zemí, kde se lidská práva do puntíku dodržují...

Markéta Pekarová Adamová slibuje návštěvu Tchaj-wanu. Snad vyrazí i Miloš Vystrčil, Petr Fiala a Jan Lipavský.

Radost samozřejmě Pekarová neudělala autoritářskému režimu v Číně, která už na její slova reagovala. „Čína je rozhodně proti tomu, aby země, se kterými má diplomatické vztahy, navazovaly oficiální kontakty s Tchaj-wanem. Vyzýváme příslušné strany, aby své nesprávné rozhodnutí zrušily,“ uvedla mluvčí čínské diplomacie Mao Ning na čtvrteční tiskové konferenci.

Protesty čínské strany vyvolal i pondělní telefonát zvoleného českého prezidenta Petra Pavla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Podle čínské diplomacie ustoupil od svých slov, že je třeba respektovat princip jedné Číny, což podle Pekingu uváděl během volební kampaně.

Světová média poté upozornila, že Pavel se stal první evropskou zvolenou hlavou státu, která s tchajwanskou prezidentkou telefonovala. Necelý měsíc po zvolení americkým prezidentem telefonoval s Cchaj Jing-wen v roce 2016 Donald Trump.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 11:16 pátek 2. června 2023. Anketa je uzavřena.

  • 226
  • 20
  • 15
  • 9
  • 7
  • 7