Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Rohlík až za 10 korun, nestydatá reklama a další zdražování. Co na to Fiala?

    Hlavní křižovatkou Evropy do deseti let. Restart Česka. Děláme, co je třeba. Co se plamenných hesel týče, nemá Petr Fiala (ODS) svým opozičním sokům co vyčítat. Taky si před volbami vykasal rukávy a sliboval, co se dalo. Dva roky je u moci a zmohl se maximálně na zájezd k západním sousedům, kde se ztrapnil nákupem nutelly a dalších „potřebných“ věcí. Česko čeká další zdražování, které se dá očekávat v souvislosti s konsolidačním balíčkem, hrozí i růst cen energií. Do toho Pražská energetika láká k nákupu zelené energie prostřednictvím nehorázné reklamy.

    „V souvislosti s konsolidačním balíčkem očekáváme v novém roce zvýšení cen vstupů, ať již z důvodu zvýšení DPH například u vodného a stočného, nebo u všech nápojů, dále z důvodu zvýšení regulačních poplatků za energie, návratu plateb za obnovitelné zdroje, nárůstu cen za obaly a likvidaci odpadů, které se v posledních letech zvyšují o dvojcifernou částku s výjimkou roku 2022 a další,“ uvedla pro TN.cz mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová.

    „Změny podle komory zasáhnou pekařství, a to hlavně změny pro dohodáře. Společnosti si totiž stěžují, že dohody budou nevýhodné. „Musí zaměstnávat velké množství brigádníků. Dlouhodobě není v oboru dostatek kmenových pracovníků. Konkurenceschopnost českých podnikatelů se tak významně snižuje,“ doplnila Kavanová.

    „Kvůli znovunavrácení příspěvků na obnovitelné zdroje energií do cen podniků i drobných spotřebitelů je velmi pravděpodobné, že u energeticky náročných výrob, a to je zrovna to pekárenství, dojde ke zvýšení nákladů,“ uvedla dále.

    Některé věci prostě zrají jako víno...

    PRE přišla s hodně netradiční reklamní kampaní.

    „Práce na dohody bude byrokraticky náročnější pro podniky a budou se do toho asi méně pouštět. Teď je otázka, jakou šanci najít nové lidi mají zrovna pekaři,“ vysvětlila ekonomka Jana Matesová. Lidé se do této práce moc nehrnou.

    Pokud se tedy budou zvyšovat ceny energií tak, jak varoval Energetický regulační úřad, můžeme podle Matesové očekávat v obchodech dražší pečivo.

    „Odhady, které nejsou od Potravinářské komory, hovoří o zvýšení cen o tři až pět procent,“ doplnila.

    Některé věci prostě zrají jako víno...

    Růst cen se dá předpokládat i u dalších potravin a zboží, které Češi nejčastěji kupují. Jak již bylo zmíněno, výrazně si mají připlatit také za energie. O to víc ironicky vyznívá reklama Pražské energetiky (PRE), která je aktuálně k vidění v ulicích Prahy i ve vestibulech metra.

    „Tlačí vás svědomí?“ ptá se reklamní poutač, který láká k nákupu „čisté“ elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

    V lidem se snaží vzbudit dojem, že mají máslo na hlavě a měli by se stydět za to, že doteď svítili „normální“ elektřinou. Poněkud necitlivé a docela arogantní od někoho, kdo se na své konto rok co rok připisuje nekřesťanské zisky, zatímco Češi si opět musejí utahovat opasky, zatnout zuby a vydržet to, když je vláda opět hází přes finanční palubu.

    Tento titulek mluví za vše.

    Nemluvě o tom, že miliardy za emisní povolenky rozházela, kde se dalo, jen na úlevě pro spotřebitele. Ať už jde o domácnost nebo průmyslové podniky.

    Co na to Petr Fiala? Ten raději „těžce“ onemocněl a mlčí. Možná už plánuje další spanilou jízdu do některého ze sousedních států, kde přijde na to, že potraviny i energie jsou levnější a může za to Babiš, respektive on s tím nic nezmůže, ale napíše všem dopis...

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:20 čtvrtek 14. března 2024. Anketa je uzavřena.

    • Super
      117
    • Haha
      14
    • Trapas
      13
    • Tvl
      10
    • Sladký
      6
    • Cože
      4