Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Cena do tří milionů a internet, co nepadá: Tak vypadá „druhý domov“ po česku

    Zmizet z města třeba na měsíc na místo, které je vybavené pro práci z domova a umožňuje dlouhodobé soužití celé rodiny. Cena kolem tří milionů, na lokalitě zase tak moc nezáleží, hlavně když nepadá internet. Přesně tak si Češi představují ideální „druhý domov“. Zájem je hlavně o nemovitosti v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji nebo na Vysočině.

    Jarní vlna koronaviru byla ve znamení zvýšeného zájmu o chaty a chalupy, druhá vlna cílí na domy, které jsou nebo mohou být obyvatelné celoročně. Podle největšího portálu Bezrealitky.cz počet vyhledávání rodinných domů uživateli z velkých měst stoupl v posledním týdnu trojnásobně a svým růstem přeskočil dokonce zájem o rekreační objekty.

    V případě ceny se jedná průměrně o objekty kolem tří milionů korun, plocha a stav nemovitosti jasně vyhrávají před lokalitou. V Česku jich není málo, odhady hovoří o nižších desítkách tisíc objektů, které jsou v podstatě okamžitě připravené k prodeji.

    Jedním z hlavních požadavků na „druhý domov“ je vnitřní komfort. Samozřejmostí je zavedená voda a elektřina, možnost stabilního internetového připojení, výhodou, ne však podmínkou, pak dostupnost metropolitních online služeb. Na rozdíl od chaty nebo chalupy, určené především pro víkendové pobyty, Češi pátrají ve výrazně větší vzdálenosti od svého domova. Nevadí jim dojezd přesahující 120 minut.

    Fenomén ‚second homes‘ je v západní Evropě poměrně běžný. Například v Německu vlastní lidé z měst druhé domovy stovky kilometrů daleko, v lokalitách, kam se nevyplatí jezdit na otočku. Běžně tam tráví část roku včetně práce,“ říká šéf Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

    „V Česku vidím šanci zejména pro hraniční regiony. Pro Pražany, kteří jsou hybateli trendu, se atraktivní stává například Karlovarsko nebo Podkrušnohoří s velkým množstvím levných objektů, na východě pak mohou mířit například na Vysočinu, kde je cenová hladina domů dlouhodobě příznivá,“ doplňuje.

    Pořídit si druhou nemovitost určenou ke komfortnímu životu mimo město už tak přestává být záležitostí bohatých lidí, na druhé domy nyní dosáhne i střední třída.

    „Hypotéka na byt jim často doběhla nebo ji splatili předčasně díky výrazně lepší životní situaci posledních let. Na nové investiční byty v místě svého bydliště často nedosáhnou, v jiném městě ho nechtějí kupovat kvůli komplikované správě. Na druhý domov, kam by se mohli přesunout například na důchod, však odpovídající částku najdou: dílem z úspor, dílem novým hypotečním úvěrem o přijatelné výši, která pro ně není limitující ani s ohledem na současnou ekonomickou situaci,“ vysvětlil Meyer.

    Druhé domovy v Evropě nejsou ničím neobvyklým. Běžné jsou například v Německu, Belgii, Rakousku, Švédsku nebo Nizozemí. Česko sice patří mezi země s největším množstvím osob vlastnících druhou nemovitost, ty ve většině případů nesplňují podmínky pro celoroční bydlení se vším komfortem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 pondělí 22. února 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      19
    • Trapas
      19
    • Super
      17
    • Sladký
      17
    • Cože
      16
    • Tvl
      16
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...